Ga naar inhoud
MAP

Turfroute in Zuidoost Friesland

Download hier het GPX-bestand

Langs de route - Bezienswaardigheden, bedrijven en meer

Wat een vrijheid: zelf te bedienen bruggetjes, gezellige dorpen, mooie natuur!

Katja Staring, dailygreenspiration.nl

Boot- en kanoverhuurders aan de Turfroute

Vaarroute met een bijzondere geschiedenis

Zo komt de Turfroute aan zijn naam
De vaarten waar wij nu plezier van hebben, zijn ooit met de schop gegraven door veenarbeiders. Vroeger werden de volle vrachten turf over deze wateren naar hun eindbestemming vervoerd. Toen het einde van de turfwinning in zicht kwam, werden de vaarten steeds minder gebruikt. Stichting De Nije Kompanjons heeft zich vanaf de jaren zeventig ingezet voor het opnieuw bevaarbaar maken van deze vaarwegen.

Turfwinning in Friesland
In de tweede helft van de 16e eeuw is vanuit Heerenveen in Zuidoost Friesland de vervening begonnen. Rijke zakenlieden kochten daar veengronden op. Het gedroogde veen werd in heel Nederland gebruikt als brandstof. De vraag naar deze turf was groot, het werd ook wel 'het bruine goud' genoemd. De eigenaren van de veengronden namen arbeiders aan voor het afgraven van het veen. Helaas was het turfsteken zwaar werk dat slecht werd betaald, de arbeiders leefden vaak in miserabele omstandigheden. 

Beleef het leven van vroeger
Weten hoe turfmakers werkten, woonden en leefden in 1880? Leg dan aan bij het Sûdergemaal. Na een wandeling van twee kilometer kom je bij het verrassend mooie openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.

Gezellige sfeer bij de Turfvaartdagen en lekkere gerookte paling!

Ineke Bouma

Turfvaartdagen

Oude tijden herleven tijdens de tweejaarljkse Turfvaartdagen. Tijdens dit tweedaagse evenement dat altijd in juli plaatsvindt, kom je alles te weten over de ambachtelijke beroepen rond turfwinning en turfvaart.

Er zijn oude schepen aanwezig zoals skûtsjes, pramen, tjalken, snikken, slepers en opduwers en de mensen lopen in historische kleding rond.

Kijk op de website
Paard en turfvaartdagen oud schip met was