Ga naar inhoud
MAP

Nijeberkoop

Klokkenstoel

Het is het jaar 1722 wanneer tekenaar Jacobus Stellingwerf de kerk van Nijeberkoop tekent. Echter is het niet de kerk die eeuwen later nog van grote waarde is, maar de klokkenstoel met schilddak die Stellingwerf naast de kerk had afgebeeld. De kerk was gelegen in het midden van Nijeberkoop, maar raakte door de loop der jaren in ernstig verval en werd definitief afgebroken omstreeks 1826.

Op de plek waar de kerk gestaan heeft, aan de voormalige dorpsstraat, rest zich nu alleen nog maar een klokkenstoel met zadeldak en een omliggende begraafplaats. De originele klok dateert uit 1878 maar moest in 1884 hertogen worden omdat de klok was gescheurd. Echter dateert de huidige klok uit 1948, omdat de oorspronkelijke klok in 1943 door de Duitsers is meegenomen. De klok weegt 180 kilogram en heeft een diameter van 65 centimeter. De klokkenstoel wordt tegenwoordig erkend als rijksmonument en luidt bij begrafenissen, de jaarwisseling en om de tijd aan te duiden. De weg naar de begraafplaats en de klokkenstoel wordt gevormd door een graspad, ook wel bekend als de Lijkweg.

 

Lees meer

Diakonievene

Erop uit in de natuur? Bezoek de Diakonievene, een enorm natuurgebied met veel variatie. Het is een heuvelachtig natuurgebied met restanten van de vervening lang geleden. Vroeger werd het natuurgebied namelijk gebruikt voor de opgraving van turf, het bijzondere aan de opgravingen is dat dit werd gedaan door de kerkelijke armenzorg. De kerkelijke armenzorg deed dit om de bevolking van Nijeberkoop warm te houden in de winters. Uit deze opgravingen is een indrukwekkend natuurgebied ontstaan, bestaande uit aan elkaar gelegen plassen, overblijfselen van een pingoruïne met stuifwal en grote stukken heide. Daarnaast vind je in dit natuurgebied verschillende soorten vogels, kikkers, ringslangen, adders en planten. De wandelroute in het Diakonievene is 1 kilometer lang. Liever een langere route bewandelen? Dan kunt u kiezen voor de wandelroute van 12 kilometer, die de Diakonievene en de Delleboersterheide met elkaar verbindt.

Lees meer

Nijeberkoop op de kaart