Ga naar inhoud
MAP

Fietsen in Zuidoost Friesland

Na wandelen is fietsen de populairste activiteit in Zuidoost Friesland. Je kunt in deze regio gebruikmaken van een goedwerkend fietsknooppuntnetwerk van 875 kilometer. Het Fietsnetwerk Fryslân is één van de beste van Nederland!

Ga er op uit met je e-bike, racefiets of op je oude stalen ros. Het Andere Friesland is trouwens ook een goede bestemming voor liefhebbers van ATB en MTB tracks. 

Fietsknooppuntnetwerk

In Het Andere Friesland ligt een knooppuntnetwerk van honderden kilometers speciaal voor fietsers, aangelegd door het Friese Recreatieschap Marrekrite. De Marrekrite heeft een handige kaart van het fietsknooppuntnetwerk in Zuidoost Fryslân uitgebracht, genaamd 'Wouden'. De andere twee Friese uitgaven heten 'Wadden' en 'Water'.

Met behulp van het fietsroutenetwerk dat in Zuidoost Friesland ligt, kun je eenvoudig fietstochten uitzetten, zonder dat hier verdere voorbereiding voor nodig is.

Ben je bij een nummer op de kaart, een zogenaamd ‘knooppunt’, dan kun je hier kiezen uit een aantal nieuwe nummers om naar toe te gaan. De afstanden tussen de knooppunten zijn op de kaart aangegeven. Kinderen vinden het ook leuk om onderweg nummers te zoeken! 

Heb je geen kaart? Geen probleem; bij ieder knooppunt staat ook een informatiepaneel met kaart in de berm.

Bekijk de knooppunten op de kaart!
Marrekrite fietsknooppuntnetwerk bankje

Verschillende fietsroutes

Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Kom je een dagje fietsen in Zuidoost Friesland en zoek je een mooie locatie van waaruit je kunt starten? Parkeer dan gratis je auto bij een toeristisch overstappunt.

Een toeristisch overstappunt is altijd vlakbij het fietsknooppunten netwerk gelegen. Daarnaast is er altijd een informatiezuil en (meestal) horeca met toiletvoorziening aanwezig.

ATB & MTB routes

Mountainbikers komen graag naar Het Andere Friesland. Hier vind je mooie onverharde tracks waar je lekker met je ATB fiets rond kunt crossen.

Voor avontuurlijke mensen is mountainbiken de ideale sport: je beweegt veel en je komt op plekken waar je anders nooit komt. Het kan ook best spannend zijn als je over hoge heuvels jumpt! Draag daarom altijd een helm. Mountainbiken is een goede manier om je lichaam te trainen en fitter te worden.

Lees meer hierover
Mountainbiken Appelscha Outdoor Bos ATB fietsers

Wij hebben erg genoten, vooral de pontjesroute is zeer aan te bevelen

Uit gastenboek 't Stee fan Anne P. - Rottevalle

Zuiderzeeroute

Er is één langeafstandsfietsroute die een klein stukje door Zuidoost Friesland slingert en dat is de Zuiderzeeroute.

Deze fietsroute is één van de 10 icoonroutes die momenteel in Nederland worden uitgezet.

Tijdens dit rondje om de voormalige Zuiderzee maak je als fietser kennis met de rijke historie van oude vissersdorpjes, de uitgestrekte bossen en de weidsheid van het polderlandschap.

De Zuiderzeeroute gaat straks door de gemeente Weststellingwerf. Binnenkort zullen we er meer over schrijven. 

Bekijk het tracé
Fietsen Zuidoost Friesland Fietspad molen

Pontjes

In Het Andere Friesland zijn verschillende (zelfbedienings)pontjes te vinden. Met name in het gebied in en rondom Nationaal Park De Alde Feanen varen veel pontjes heen en weer. Er zijn verschillende fietsroutes die je langs deze pontjes voeren. Bij sommige pontjes helpt de schipper je naar de overkant, bij andere pontjes zul je zelf in beweging moeten komen.

Lees meer
Bel pont De Veenhoop Pont de Veenhoop - de Grietman