Ga naar inhoud
MAP

Pontjes

Fietsen langs het water is op en top ontspannen. In Het Andere Friesland zijn verschillende pontjes die wandelaars en fietsers naar de overkant van het water brengen. Met name in de regio rondom het Nationaal Park De Alde Feanen zijn er veel pontjes te vinden. Wat wil je ook, met zoveel water! In het zuiden van Friesland vind je verschillende zelfbedieningspontjes. Speciaal rondom deze pontjes zijn er fietsroutes ontwikkeld, zodat je zeker weet dat je tijdens je fietstocht eens op een leuke manier een oversteek maakt.

Niet alle pontjes varen het hele jaar door. Let daarom goed op de vaartijden van de pontjes. 

Maak kans op een lunch!

Bij de pont Hooidammen - De Veenhoop vind sinds maart 2024 je een fotobord. Op dit fotobord zie je hoe je rond 1950 nog de oversteek naar de andere kant maakte! Maak met dit fotobord een leuke of ludieke foto en plaats deze op social media met de hashtag #pontjesfriesland. Zo maak je kans op een heerlijke lunch voor twee personen bij Restaurant It Polderhûs!

Voorwaarden: De winactie loopt tot en met 30 november 2024. De winnaar krijgt persoonlijk bericht en kan daarna gaan reserveren bij Restaurant It Polderhûs.

 

Vanaf maart is de Grietman Eco 's weekends weer in de vaart! Maak tussen 11.00 en 16.00 je oversteek!

Deze routes zijn in maart weer te wandelen & fietsen - Of zelfs het hele jaar door!

 • Geocaching

  Wist je dat er bij een heleboel pontjes geocaches te vinden zijn? Zoeken naar geocaches geeft iedere wandeling of fietstocht een extra dimensie!

  Lees meer!
  Geocaching
 • Met een Echopper

  Je hoeft niet per sé te wandelen of te fietsen als je één van de pontjesroutes wil doen. Je kunt er ook met Echopper op uit! Krijg 10% korting bij Echopperz met de code 'pontjes10' voor de huur van 3,5 uur.

  Huur je Echopper hier!
  Met een Echopper
 • Boek een local

  Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân grenst aan ons pontjesgebied. Hier kun je met een local op pad!

  Maak kennis met de ambassadeurs!
  Boek een local ATB fietsers
 • Smullen maar!

  Bezoek een restaurant en geniet met al je zintuigen van al dat lekkers uit de streek! Zo geniet je bij It Polderhus in De Veenhoop bijvoorbeeld van gebakken paling uit de eigen omgeving!

  Lees meer!
  Smullen maar!
 • Speel een spelletje

  Yahtzee, mens-erger-je-niet of een potje schaak? Bij verschillende restaurants in de omgeving liggen spelletjes voor je klaar!

  Vind hier je restaurant!
  Speel een spelletje

Wandelroute met pontje

Eens een keer iets anders dan fietsen? Vanaf De Veenhoop is er ook een mooie wandelroute mét oversteek per pontje te doen. Je start bij TOP De Veenhoop, steekt over met het pontje en wandelt zo Nationaal Park De Alde Feanen in. De route is zestien kilometer lang, maar is eventueel met zo'n vier kilometer in te korten door de laatste lus over te slaan en vanaf het pontje weer rechtstreeks naar TOP De Veenhoop te wandelen. Hier vind je ook restaurant It Polderhûs, waar je na de gewandelde kilometers heerlijk kunt genieten van Friese oranjekoek en een kopje koffie of een goede lunch of diner.

Hier vind je de kuierroute
Alde Feanen uitkijktoren houten brug riet

Alle pontjes in Zuidoost Friesland - Let op de vaartijden!

Alle pontjesroutes - in Het Andere Friesland

Beleefroutes

Blijven slapen

We kunnen ons prima voorstellen dat je het niet bij één route wilt laten als je in Het Andere Friesland bent. Kom daarom gerust een weekend of een midweek opladen in de Friese natuur. 

Klik hieronder voor verschillende overnachtingsmogelijkheden.