Ga naar inhoud
MAP

Pontjes

Fietsen langs het water is op en top ontspannen. Maar ken je dat gevoel, dat je terwijl je aan het fietsen bent, eigenlijk ook zo benieuwd bent naar wat er aan de andere kant van het water gebeurt? Daar is iets op uitgevonden. Pontjes. In Het Andere Friesland zijn verschillende pontjes die wandelaars en fietsers naar de overkant van het water brengen. Met name in de regio rondom het Nationaal Park De Alde Feanen zijn er veel pontjes te vinden. Wat wil je ook, met zoveel water! In het zuiden van Friesland vind je verschillende zelfbedieningspontjes. Speciaal rondom deze pontjes zijn er fietsroutes ontwikkeld, zodat je zeker weet dat je tijdens je fietstocht eens op een leuke manier een oversteek maakt.

Niet alle pontjes varen het hele jaar door. Let daarom goed op de vaartijden van de pontjes. In 2023 start het vaarseizoen eerder op, dan vaart De Grietman Eco ook in de maand maart al weer in de weekenden.

Activiteiten bij het pontje De Grietman Eco - We vieren in maart de start van het nieuwe vaarseizoen!

Deze routes zijn vanaf maart weer te wandelen & fietsen - Of zelfs het hele jaar door!

Wandelroute met pontje

Eens een keer iets anders dan fietsen? Vanaf De Veenhoop is er ook een mooie wandelroute mét oversteek per pontje te doen. Je start bij TOP De Veenhoop, steekt over met het pontje en wandelt zo Nationaal Park De Alde Feanen in. De route is zestien kilometer lang, maar is eventueel met zo'n vier kilometer in te korten door de laatste lus over te slaan en vanaf het pontje weer rechtstreeks naar TOP De Veenhoop te wandelen. Hier vind je ook restaurant It Polderhûs, waar je na de gewandelde kilometers heerlijk kunt genieten van Friese oranjekoek en een kopje koffie of een goede lunch of diner.

Hier vind je de kuierroute

Alle stempels verzameld? Gefeliciteerd! Jij bent lekker gaan Opfriesen en hebt een heerlijke Opfrieser* verdiend! Kijk op friesland.nl/pontjes voor alle deelnemende horeca waar je je Opfrieser kunt gaan halen.

* Deze actie is geldig tot en met maart 2023. De stempelkaart is niet inwisselbaar voor contanten en de actie is geldig zo lang de voorraad strekt. De Opfrieser wordt niet verstrekt aan jongeren onder de 18 jaar. Er kan naar een geldig ID-bewijs worden gevraagd.

Kijk hier voor actuele info

Alle pontjes in Zuidoost Friesland - Let op de vaartijden!

Alle pontjesroutes - in Het Andere Friesland

Beleefroutes

Blijven slapen

We kunnen ons prima voorstellen dat je het niet bij één route wilt laten als je in Het Andere Friesland bent. Kom daarom gerust een weekend of een midweek opladen in de Friese natuur. 

Klik hieronder voor verschillende overnachtingsmogelijkheden.