De Friese Adel

De adel in Zuidoost Friesland, dat waren geen gemakkelijke jongens. Ken jij de verhalen van de Friese Nassaus? De grandeur uit vervlogen tijden is nog steeds voelbaar in Het Andere Friesland. Maak een tour langs plaatsen als Oranjewoud, Beetsterzwaag en Oldeberkoop en je begrijpt waarom! 

Oranjes in Friesland

Oranjes in Friesland

Oranjewoud festival

In de 17e eeuw was het in de mode om een buitenverblijf in Zuidoost Friesland te hebben. Ook de Friese Oranjes bezaten een landgoed in Oranjewoud. Zo is het dorp ook aan haar Koninklijke naam gekomen.

En vandaag de dag genieten wij van deze erfenis. Landgoed Oranjewoud is het prachtige decor van het jaarlijks terugkerende Oranjewoud festival. 

Naar de golfbaan

Naar de golfbaan

Golf Lauswolt

Reserveer een golfarrangement in Zuidoost Friesland en geniet optimaal van al het adelijks dat Friesland te bieden heeft!

Vorstelijk koningspad

Vorstelijk koningspad

Beetsterzwaag, overtuin van Lyndensteyn

© Ad Snelderwaard (Wandelnet)

Stevige wandeling van 17 km. door schitterend Beetsterzwaag en omgeving.

Verhalenboom

Friese adel verhalenboom

€ € €

€ € €

Lijkt het jou tof eens een weekend als dandy te leven? Lekker rondstrooien met oud geld? Zuidoost Friesland is the place!

Breng daarbij zeker een bezoek aan drafbaan Victoriapark in Wolvega. En wed je op het beste paard? Dan kom je met volle zakken weer thuis. 

Op de thee bij de Van Eysinga's

Op de thee bij de Van Eysinga's

Woonkamer Van Eysinga's

© Suzanne de Vries-Niemarkt

Lees het artikel van blogger Jut en fotograaf Jul over wat we kunnen leren van de Friese adel. 

*

*

Dandy airbnb

Flaneren in Olterterp

Flaneren in Olterterp

Beetsterzwaag bos wandelen

© Marcel van Kammen

Al in de 19e eeuw was het schilderachtige Olterterp een toeristische trekpleister onder the rich and famous.

Maar nog steeds is het prachtig: wandel 3,5 kilometer over het slingerende zandpad langs de vijver, de oude beuken en het landhuis. 

Het landhuis is de vervanger van het oorspronkelijke slot uit 1793. Eigendom van de familie Van Boelens, die het gebruikten als zomerverblijf. 

Afternoon Tea

Afternoon Tea

Theekopje High Tea

Landgoed de Slotplaats werd in 1668 aangelegd door de familie Aylva. Je kunt er langs een slotgracht en statige beukenlanen wandelen. Die beuken zijn wel 250 jaar oud, bovendien de dikste van Friesland. Na een mooie wandeling kun je genieten van een adellijke afternoon tea in de Slotplaats. 

Heeren van het Veen

Heeren van het Veen

Pelgrims langs Crackstate

Het winnen van turf was honderden jaren een lucratieve bezigheid omdat het de belangrijkste brandstof in Nederland was. 

In de negentiende eeuw groeide Heerenveen uit tot een plaats waar veel patriciërs en deftige burgers woonden; oftewel het ‘Friese Haagje’.

Wereldreiziger Tinco

Wereldreiziger Tinco

Op het kerkhof bij de Katholieke kerk van Wolvega vind je de kapel boven de grafkelder van jonkheer Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw Juliana thoe Schwartsenberg en Hohenlansberg.

De kapel is een replica van een houten versie die hij op de wereldtentoonstelling in 1878 in Parijs had gekocht. Tinco was altijd op zoek naar avontuur. Zo trok hij te voet en te paard door het Midden-Oosten op zoek naar sporen van de oude beschavingen. 

Een bezielende schepping die het hart tot vreugde stemt

Ambrosius Ayso van Boelens (1766-1834) over zijn parklandschap Olterterp