Ga naar inhoud
MAP

Voor ondernemers

Kom naar de Grote Oploop + info/foldermarkt

Turfroute 50 jaar!

Op 8 april ben je van harte welkom in De Sluisfabriek in Drachten om het nieuwe seizoen met ons af te trappen tijdens de Grote Oploop + foldermarkt!

De avond staat in het teken van de Turfroute! De Turfroute bestaat dit jaar namelijk 50 jaar!

19.15 inloop met koffie/thee

19.30 welkomstwoord door Het Andere Friesland, korte toelichting Sluisfabriek

20.00  Ingrid Mascini over campagnes, promotiemateriaal en het nieuwe seizoen

20.30  Fokko Bosker over de Turfroute. Presentatie boek 'Wandelen en fietsen langs de Turfroute in Zuidoost-Fryslân'

21.00 Foldermarkt met borrel 

Voor de foldermarkt mag je helemaal los gaan! Je kunt 's middags je eigen standje inrichten met materialen, dus neem gerust vlaggen, banners, je eigen e-chopper of kano mee om je bedrijf extra in de kijker te spelen! Ook kun je bezoekers van je streekproducten laten proeven. In De Sluisfabriek is meer dan genoeg ruimte om er een hele bijzondere foldermarkt van te maken!

Alle aanwezigen krijgen een exemplaar van 'Wandelen en fietsen langs de Turfroute in Zuidoost-Fryslân' mee naar huis!

Meld je aan!

Workshop 'Ontvangst Duitse gast' i.s.m. Platform Gastvrij Smallingerland

Workshop in samenwerking met Platform Gastvrij Smallingerland!

Voor deze workshop krijgen ondernemers uit Smallingerland voorrang bij aanmelden.

Leer in één dagdeel hoe je je Duitse gast op een professionele manier te woord staat! Kom je ook op 17 april naar de workshop 'Ontvangst van Duitse gasten' bij VVV Drachten in Museum Dr8888?

Onzeker bij de ontvangst van Duitse gasten? In deze workshop door Karin Lubs van Klant op Eén leer je op een ontspannen en interactieve manier hoe je Duitse gasten professioneel ontvangt, waarbij gastvrijheid, cultuurverschillen en de Duitse taal centraal staan. Je oefent
de belangrijkste Duitse uitdrukkingen en zinnen en krijgt veel praktische informatie, die je in de dagelijkse praktijk meteen toe kan passen. Karin Lubs is van huis uit journaliste en heeft Duitse roots. Zij is gespecialiseerd in taal- en communicatietraining, communicatie- en marketingadvies.

De workshop vindt plaats van 13.00 tot circa 16.30.00 uur. Geef je snel op, want er is plek voor maximaal 10 personen. De workshop is zowel bedoeld voor toeristisch ondernemers als baliemedewerkers of anderzins medewerkers die veel klantcontact hebben met de Duitse gast.

Let op: deelname aan de workshop is kosteloos. Mocht je je aangemeld hebben maar toch niet komen en je hebt je niet afgemeld, dan brengen wij de kosten voor de workshop à €30,- in rekening.

Meld je aan!

Magazine 2024

In het voorseizoen van 2023 is er een magazine verschenen van Het Andere Friesland, bomvol informatie over recreëren in Zuidoost Friesland. Over het adellijke verleden en het verleden van de arme arbeiders, over het ontstaan van het bijzondere landschap, maar ook over de beste plekken om te vissen, te shoppen en nog zoveel meer!

De magazines (oplage 20.000) zijn verspreid via toeristische ondernemers in de regio en zijn zeer goed ontvangen. Daarom gaan we in 2024 het magazine herzien. Zo komt er een pakkendere voorpagina, wordt de informatie hier en daar herzien en uitgebreid en maken we gebruik van nieuwe foto's.

Als ondernemer kun je adverteren in het magazine. 

Er zijn drie verschillende formaten mogelijk voor een advertentie:

Een kwart pagina 90 x 134 mm                 €250 ex btw

Een halve pagina 186 x 134 mm               €475 ex btw 

Een hele pagina 186 x 273 mm                 €900 ex btw

Wil je adverteren in het nieuwe magazine? Mail dan naar Margreet op secretariaat@zuidoostfriesland.nl!

Met het magazine laten we gasten zien hoe veelzijdig Het Andere Friesland is en wat voor verhalen erachter schuilgaan.

Johanna Kommerie

Wintergids 2023

In het najaar van 2023 hebben we gewerkt aan een compacte wintergids met inspiratie voor je gasten die in de winterperiode in Het Andere Friesland verblijven. Mountainbiken, winterwandelen, snert eten, musea bezoeken; allemaal activiteiten die goed bij de winter passen. Met het wintermagazine willen we laten zien dat Het Andere Friesland ook (of juist!) in de winterperiode zeer de moeite waard is.

Hoe wordt de wintergids door je gasten ontvangen? Laat het weten aan Johanna via website@zuidoostfriesland.nl! 

Meer inspiratie over de winter vind je op deze landingspagina: Wintersport in Het Andere Friesland.

Bekijk het magazine hier!
 • Kletspotten

  Tijdens onze bijeenkomsten over duurzaamheid heb je 'm vast wel eens voorbij zien komen: de duurzame kletspot! Vol met kaartjes die inspiratie bieden om duurzame stappen te zetten binnen jouw bedrijf. Heb je de kletspot gemist maar ben je wel benieuwd naar de kletspotinspiratie? 

  Je vindt de kletspotkaartjes hier!
  Kletspotten
 • E-learning Duurzaam en circulair ondernemen

  Jij wilt als ondernemer het liefst jouw gasten een topervaring bieden. Circulaire producten en diensten bieden interessante aanknopingspunten om onderscheidend te zijn en tegemoet te komen aan de wensen en verwachtingen van jouw (toekomstige) gasten. Door in 30 minuten deze e-learning te doen word je als vrijetijdsondernemer meer wegwijs in het circulair ondernemen. 

  Hier vind je de E-learning
  E-learning Duurzaam en circulair ondernemen
 • Circulair Friesland

  Wil je nou meer weten over circulair ondernemen, kun je hier hulp bij gebruiken of wil je meer weten over de ambitie om in 2025 de meest circulaire regio van Europa te worden? Lees dan meer op de website van Circulair Friesland!

  Lees meer!
  Circulair Friesland

Een duurzaam 2023!

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Niet alleen gezien de gestelde klimaatdoelstellingen vanuit de overheid, de gascrisis maakt de urgentie om de transitie te versnellen alleen nog maar groter.

We voelen allemaal de druk om ‘van het gas’ af te gaan. Maar duurzaamheid gaat verder dan zonnepanelen en warmtepompen. Met een veelzijdigheid aan (relatief eenvoudige) inspanningen kun je met jouw bedrijf een steentje bijdragen de druk op de aarde te verlagen. Dit heeft uiteraard ook voordelen voor jouw bedrijf, zoals dat je als bedrijf beter kunt inspelen op veranderende wensen van je gasten.

In het eerste halfjaar van 2023 hebben we op verschillende momenten stilgestaan bij het thema duurzaamheid, onder andere door een inspirerende avond met gastsprekers zoals Helga van Leur, Hanneke Schmeink en Albert Kooy. Later gingen we op bussafari langs ondernemers die al heel veel doen op het gebied van duurzaamheid en tot slot organiseerden we een duurzame kookworkshop. Al deze bijeenkomsten werden goed ontvangen en zorgden ervoor dat de aanwezigen geïnspireerd werden om zelf ook duurzame stappen te zetten.

Hier lees je de presentaties van Hanneke Schmeink en Albert Kooy terug. Door op hun naam te klikken download je automatisch hun presentaties.

Varen bootje Alde Feanen Amerikaanse molen

Zegt het voort!

Reviewcampagne 2022

Reviewcampagne 2022 ten einde

Na de succesvolle eerste editie van de reviewcampagne zijn we in 2022 verder gegaan met het vergaren van meer en betere reviews! 

In de eerste editie van de reviewcampagne in 2021 hebben veel ondernemers waardevolle feedback ontvangen van hun gasten via de verschillende reviewkanalen. Ook wij als Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland hebben bijgeleerd gedurende de campagne. De lessen die we geleerd hebben zijn in 2022 opnieuw gebruikt maar nu voor een provinciebrede reviewcampagne. In heel Friesland konden toeristische en recreatieve ondernemers en organisaties deelnemen aan de nieuwe reviewcampagne. Dit is opnieuw een succes gebleken, want er werden in de periode van januari t/m september duizenden extra reviews vergaard.

Hier vind je alle informatie over de reviewcampagne 2022!

Sfeervolle bestemming bij uitstek

Zuidoost Friesland: de perfecte regio voor een uitje of weekendje in het najaar of winter. Ben jij er al klaar voor?

 Zorg dat je online vermelding er tiptop uitziet!

 

 • Inspiratiekaart

  De nieuwe inspiratiekaart Het Andere Friesland is beschikbaar! Op deze inspiratiekaart worden gerichte tips gegeven aan vijf verschillende doelgroepen en worden zij doorverwezen naar zuidoostfriesland.nl. De inspiratiekaart is gratis af te halen bij VVV Drachten.

  Bekijk de inspiratiekaart hier!
  Inspiratiekaart
 • Persbericht archief

  Klik hier voor een overzicht van alle persberichten die Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland verstuurde. 

  Klik hier
  Persbericht archief Bloggersweekend fotografen
 • Workshop archief

  In de coronajaren '20/'21 hebben we veel workshops online gegeven. Deze kun je hier terugzien.

  Bekijk de workshops
  Workshop archief Workshop persreis
 • Contactpersonen

  Ingrid Mascini is regioaanjager in Zuidoost Friesland. Margreet Dröge en Johanna Kommerie assisteren haar hierbij.

  Het bestuur bestaat uit Gerard Wolters (voorzitter), Rob Meppelink (penningmeester), Petra Boorsma, Arie Jonkman, Annie Stelma en Engbert Siderius.

  Neem contact op!
  Contactpersonen Golf overdekt
 • Nieuwsbrief

  Regelmatig verstuurt Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland nieuwsbrieven aan ondernemers en andere belangstellenden. Hierin nodigen we je ook uit voor bijeenkomsten met mensen uit de sector.

  Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je op de nieuwsbrief!

  Meld je aan!
  Nieuwsbrief amerikaanse molen oudega
 • Foldermateriaal

  Bij de VVV in Drachten ligt een voorraad foldermateriaal van Zuidoost Friesland. Hier kun je ook je eigen folders naar toe brengen. Maak een afspraak voor halen of brengen.

  Maak een afspraak met VVV Drachten
  Foldermateriaal Museumplein
 • Facebookgroep

  Als ondernemer kun je je aanmelden bij de Facebook groep voor toeristisch ondernemers uit Zuidoost Friesland. Hier delen we regelmatig interessante informatie voor ondernemers. 

  Word ook lid!
  Facebookgroep Facebook

Handige links

 

Stichting Toerisme Regiomarketing Zuidoost Friesland (TRZF)​
Secretariaat: Leeuwerikstraat 46, 9201 ST Drachten
KVK nummer: 56181531
Bankrekeningnummer: NL 56 RABO 0314 5160 18