Ga naar inhoud
MAP

Ode aan het landschap

Zuidoost Friesland: een verrukkelijke omgeving!

Wát een afwisselend landschap biedt Het Andere Friesland! Je hoeft je geen moment te vervelen want vanuit een bosgebied sta je ineens op de hei en even verderp slingert een eeuwenoud riviertje door het coulissenlandschap...  

Dit landschap, bestaande uit vele natuurgebieden, wordt al eeuwen bezongen door dichters, zangers en schilders. Wat maakt Het Andere Friesland in jou los?     

#odeaanhetlandschap 

Helicopterview

Helicopterview Uitzicht Bosbergtoren Appelscha

Wil je het afwisselende landschap van Zuidoost Friesland eens goed tot je nemen? Beklim één van onze bijzondere uitkijktorens en kijk tot aan de Waddeneilanden toe.

Friese Waterlinie

Friese Waterlinie Sterrenschans

Dwars door Het Andere Friesland loopt de Friese Waterlinie. Een uniek stukje historie dat pas aan het licht komt als je goed kijkt. 

Hedendaagse landschapskunst

Hedendaagse landschapskunst Museum Belvedere Oranjewoud

Hedendaagse landschapskunst vind je in Oranjewoud. Museum Belvedere is een prachtig accent in het landschap, alleen al de wandeling er naar toe is een genoegen. 

Met de hand gemaakt

Met de hand gemaakt Uitdiepen Compagnonsvaart Gorredijk

Veel van wat je ziet in Het Andere Friesland is met de hand gemaakt. Tot aan het landschap toe. Aan de Turfroute werd decennia achtereen gewerkt door duizenden arbeiders.    

Koningspad XL

Koningspad XL Beekdal Koningsdiep

Door het Zuidoost Friese landschap meandert een riviertje: De Boorne, ook wel It Alddjip of Koningsdiep genoemd. Een rivier die zoveel namen heeft, dat moet wel iets bijzonders zijn. 

Bakens in het landschap

Bakens in het landschap Kerkje WIjnjewoude

Friesland: het land waar je altijd een kerktoren aan de horizon ziet. Met de hoogste kerkdichtheid van Europa is Friesland een bezinningsbestemming van formaat.

Vallende sterren

Vallende sterren boottocht alde feanen met een gids in schemer

Boven grote delen van Het Andere Friesland is de lucht nog écht donker. Beleef een bijzondere nacht in de Alde Feanen tijdens een vaartocht door een donker Nationaal Park.  

Van Lyndens Erfenis

Van Lyndens Erfenis

De voormalig bewoners van Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag schonk hun gehele collectie kunstwerken aan het Rijksmuseum. Reproducties van bijna veertig schilderijen, op ware grootte afgebeeld, zijn van juni t/m september te zien in de historische overtuin van Huize Lyndenstein. 

Noardlike Fryske Wâlden

Noardlike Fryske Wâlden Koeien Noardlike Fryske Walden elzensingels

De Noardlike Fryske Wâlden is één van de 20 Nationale Landschappen in Nederland. En dat is niet voor niets: dit eeuwenoude coulisselandschap met duizenden kilometers elzensingels en houtwallen is vrijwel intact gebleven. Dat maakt het uniek in Europa.

Puzzelend door het landschap

Puzzelend door het landschap Woonwerkverkeer bos auto herfst

Het landschap van Zuidoost Friesland interactief beleven? Ga op autopuzzeltocht! 

EEN BEZIELENDE SCHEPPING DIE HET HART TOT VREUGDE STEMT

Ambrosius Ayso van Boelens (1766-1834) over zijn parklandschap Olterterp