Ga naar inhoud
MAP

Pelgrimeren in Zuidoost Friesland

Pelgrimeren met je eigen doel

Pelgrimeren met je eigen doel
Pelgrimeren doet iedereen met zijn of haar eigen reden en doel. Vroeger had het wandelen vooral een religieuze betekenis. Vanaf de eerste eeuwen na Christus volgden christenen bijvoorbeeld de route naar het heilige Jeruzalem. In de middeleeuwen kwamen daar de bekende bestemmingen Rome en Santiago de Compostella bij. Nu pelgrimeren mensen ook omdat wandelen een manier is om tot rust te komen én om jezelf beter te leren kennen. Pelgrimeren kan in heel Europa, maar dichterbij vind je in Zuidoost Friesland ook de mooiste pelgrimstochten.

Alle pelgrimswegen in Europa

De mooiste pelgrimspaden

Bonifatius Kloosterpad

Bonifatius Kloosterpad

Dwars door Zuidoost Friesland loopt het Bonifatius Kloosterpad. Dit is een wandeling van in totaal 450 kilometer die van Schiermonnikoog tot Wolvega gaat. In Het Andere Friesland kun je diverse etappes doen. Er zijn dertien rondwandelingen in de buurt van Drachten, Oosterwolde en Wolvega. Al wandelend geniet je van onder meer de prachtige natuur, vaarten en vele kerken.

Bezoek kerken en kloosters

Tijdens het pelgrimeren in Zuidoost Friesland kom je van alles te weten over de historie van de regio en van Friese kerken en kloosters. Sommige kloosters zijn verdwenen, andere zijn nog steeds te zien. Het Karmelklooster bij Drachten is helaas niet meer te bezoeken, maar je kunt er wel langs wandelen. In Wolvega vind je een kapel waarbij avonturier en schrijver Tinco Lycklama à Nijeholt en zijn vrouw liggen begraven.

Overnachten in een kerk

Overnachten in een kerk

Passend bij pelgrimeren in Zuidoost Friesland is natuurlijk overnachten in een kerk. Of je nu wel of niet een geloof hebt, dit wil je beleven. In Heerenveen kun je slapen in een prachtig kerkje dat al meer dan vierhonderd jaar oud is. Je hebt de hele kerk voor jou alleen. Of met je wandelgenoten, want de kerk biedt plaats aan maximaal zes personen.

Slapen met uitzicht op kerkzaal

Slapen met uitzicht op kerkzaal

Ook in Hemrik kun je als een echte pelgrim terecht voor een overnachting in een kerk. Het prachtige witte kerkje stamt uit de middeleeuwen. Vanuit je slaapkamer heb je uitzicht op de kerkzaal.

Jabikspaad

Jabikspaad Mildam taalgrens bord Jabikspaad

Het Jabikspaad gaat van Sint Jacobiparochie in het Noorden van Friesland naar het stadje Hasselt in Overijssel. Dit pelgrimspad is 150 kilometer en voert ook door ZuidOost Friesland. De route is bewegwijzerd

Oefenroutes

 • Wandelnetwerk Het Andere Friesland

  Heb je op je bucketlist de pelgrimstocht Santiago de Compostella staan? Dan is Het Andere Friesland dé plek om oefenkilometers te maken. In Zuidoost Friesland ligt een enorm netwerk van wandelknooppunten. Daarmee kun je maar liefst 1.500 kilometer eindeloos wandelen. Bekijk de knooppunten op de kaart.

 • Koningspad XL

  Als je rust en ruimte zoekt in je omgeving én in je hoofd, dan is het Koningspad XL een aanrader om te pelgrimeren in Zuidoost Friesland. Deze wandeling is 120 km lang en loopt dwars door het lage midden van Het Andere Friesland. Er zijn 13 etappes, variërend van 9 tot 21 kilometer. Je wandelt door weilanden, bossen en heidevelden en maakt kennis met de rijke cultuur en historie van deze regio.

  Lees meer
  Koningspad XL
 • Het Groot Frieslandpad

  Als pelgrim op zoek naar een lange afstandswandeling? Dan is Het Groot Frieslandpad wat je zoekt. Meerdere etappes kun je doen in Het Andere Friesland. De 362 kilometer lange route kronkelt door de Zeven Zeelanden. Deze oude naam verwijst naar de zeven gebieden die voor het eerst door Friezen werden bewoond. De mythologie vertelt dat de oerstamvader van de Friezen zeven zonen had. Zij zijn allemaal naar een eigen gebied getrokken.

  Lees meer
  Het Groot Frieslandpad

Leuke en bijzondere Beleefroutes - Laat je onderweg informeren over wat je ziet!

Natuurlijk valt er nog veel meer te pelgrimeren in Fryslân en zijn er nog veel meer activiteiten die je helpen bezinnen. Hieronder nog een aantal ideeën, zowel in Het Andere Friesland als daarbuiten.

Galeriekerk in Mildam

Houd je als pelgrim van kunst? Bezoek dan het kerkje in Mildam. Dit is een zogenoemde Galeriekerk. Hier exposeren de kunstenaars van het plaatselijke Kunst Kollektief.

Bedevaartsoord Dokkum

In 754 werd missionaris Bonifatius vermoord bij een terp aan de Friese Waddenkust. Omdat hij heilig was verklaard, werd deze plek een bedevaartsoord. Hier ontstond vervolgens Elfstedenstad Dokkum. Aan de rand van de stad vind je een kapel ter nagedachtenis aan Bonifatius. Ook is hier een heilige bron. Niet in Het Andere Friesland, maar als pelgrim moet je hier naartoe wandelen natuurlijk.

Claercamppad

Nog niet uitgepelgrimeerd? Het Claercamppad gaat van het Groningse Zoutkamp tot aan de Afsluitdijk. Wanneer je deze route volgt kom je langs plekken waar ooit belangrijke kloosters stonden. Zo wandel je onder meer langs Claercamp bij Rinsumageest en de Bonifatiuskapel in Dokkum. Het pad bestaat uit dertien etappes variërend van 15 tot 25 kilometer.

Bezoek eens een kerkje

Heb je ook zo genoten van je pelgrimstocht in Het Andere Friesland? Plaats je foto's van Zuidoost Friesland dan op social media met de hashtag #HetAndereFriesland!