Ga naar inhoud
MAP

Drachten

De Stijl in Zuidoost Friesland

Alweer meer dan 100 jaar geleden, wordt er een nieuwe stroming in Drachten geïntroduceerd als gevolg van een bijzondere vriendschap tussen de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachster gebroeders Rinsema.

Evert en Thijs Rinsema hingen ook avant-garde beweging De Stijl aan. Uitgangspunt van deze kunststroming is dat vorm en materiaal worden teruggebracht naar de basis. Primaire kleuren gebruikt en strakke lijnen bepalen het beeld.  

De woningen die in Drachten volgens deze stijl werden ontworpen, veroorzaakten nogal wat ophef in Drachten, waarna de kleuren werden overgeschilderd. Maar in 1988 zijn de oorspronkelijke kleuren in ere hersteld en sinds 2018 is een van de huizen als museumwoning opengesteld voor publiek; het Van Doesburg - Rinsemahuis.

Ga naar de website
Van Doesburg Rinsemahuis met primaire kleuren het Van Doesburg - Rinsemahuis.

Drachten.... wil je meemaken!

Skûtsjestad Drachten

Wist je dat veel skûtsjes die tegenwoordig meevaren in de belangrijke wedstrijden van de SKS ooit in Drachten zijn gebouwd? Bij de Drachtster werven werden vroeger veel boten gebouwd, omdat die nodig waren bij het vervoeren van turf. 
 
Van de vier werven die Drachten rijk was, is er nu nog één over: Scheepsbouw Van der Werff; is één van de oudste bedrijven van Fryslân opgericht in 1710 en nog steeds druk met het bouwen van boten. 
 
In 2019 is bij de entree van Drachten het skûtsje 'Hendrika' op een rotonde geplaatst als herinnering aan het rijke skûtsje-verleden van Drachten. En iedere zomer zeilt het Drachtster Skûtsje 'Twee Gebroeders' nog mee in de SKS wedstrijden, het schip dat het langst meezeilt van allemaal. 
 
 
Lees meer
Drachten de veenhoop skutsjesilen Skûtsje rotonde Drachten

Drachten op de kaart