Hou je van lekker, maar ook verantwoord eten en drinken? Graag inspireren we jou met het aanbod uit Zuidoost Friesland.
Denk aan lokaal geproduceerd voedsel, eten met een lage CO2 afdruk, diervriendelijke boerenbedrijven, rijke weides vol bloemen en bijen en vergeten appels die tot een heerlijk drankje worden gemaakt.
Bij Molen Welgelegen in Heerenveen kun je iedere zaterdagochtend terecht voor ambachtelijk gemalen meel, broodmixen, zaden en muesli. Neem je eigen voorraadpot mee, dat scheelt weer een verpakking! #nowaste
Stichting Fryske Frucht maakt troebele appelsap van appels die ver van de boom vallen. Voorkom verspilling en geniet van dit heerlijke Friese drankje in glazen fles.
Verzamel samen met chef-kok Reitse streekproducten uit Het Andere Friesland.
Verandering van spijs doet eten.
In het restaurant van Jan Smink in Wolvega krijg je prachtige creaties uit de foodprinter op je bord.
Dineer bij het eerste restaurant met een 3D-voedselprinter!
Op vakantie in de Friese Wouden eet je natuurlijk Friese gele woudboontjes. Deze voedzame peulvruchten zijn zo smakelijk omdat ze langzaam groeien op zandgrond. Je kunt ze proeven bij speciale Wâldpyk restaurants.
In Oldeholtpade vind je een zelfpluktuin met allerlei soorten bessen en ander heerlijk fruit. Alles wat je hier plukt is biologisch en puur natuur! Ook kun je hier jam en chutney zonder bestrijdingsmiddelen kopen.
Sinds 2012 heeft Drachten weer een bierbrouwerij. Noarder Dragten brouwt verschillende biertjes, uiteenlopend van zomerse witbiertjes tot zware tripels.
Ook leuk: het Noarder Dragten Blues & Brews Festival!
Marja van der Ende fietst dagelijks haar boodschappen bij elkaar. Zij koopt haar eten zoveel mogelijk bij stalletjes langs de weg en begon een website voor iedereen die dag ook wil doen. Dit biedt verschillende voordelen: eten uit eigen streek, minder plastic verpakkingen, minder verspilling, meer beweging én je steunt er lokale ondernemers mee.
In een landschap waar zoveel turf is gewonnen, is het niet vreemd dat ook het eten en drinken turf ademt.
Proef eens een plakje turfgerookte worst of turfbrood. En een turfbiertje om af te sluiten? Verkrijgbaar op de Friese Streekmarkt in Oldeberkoop.
Kinderen leren alles over een gezonde boerderij bij Boer Bart in Rotstergaast.
Verhalenboom andere energie
“ Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid ”
Jan Smink - Restaurant Smink
Lauswolt luxe hotel paddenstoel bos
In 2021 is restaurant De Heeren van Harinxma uit Beetsterzwaag opnieuw door Michelin bekroond met een ster.
Ook niet te versmaden: Bistro Nijeholt (op hetzelfde landgoed), kreeg een Bib Gourmand uitgereikt. Deze onderscheiding is er voor zaken met een goed driegangenmenu voor maximaal € 37,-.