Ga naar inhoud
MAP

Het Nieuwe Eten

Hou je van lekker, maar ook verantwoord eten en drinken? Graag inspireren we jou met het aanbod uit Zuidoost Friesland.

Denk aan lokaal geproduceerd voedsel, eten met een lage CO2 afdruk, diervriendelijke boerenbedrijven, rijke weides vol bloemen en bijen en vergeten appels die tot een heerlijk drankje worden gemaakt.

Neem je voorraadpot mee

Neem je voorraadpot mee Molen Welgelegen Heerenveen

Bij Molen Welgelegen in Heerenveen kun je iedere zaterdagochtend terecht voor ambachtelijk gemalen meel, broodmixen, zaden en muesli. Neem je eigen voorraadpot mee, dat scheelt weer een verpakking! #nowaste

Troebele appelsap

Troebele appelsap Appelsap Fryske Frucht

Stichting Fryske Frucht maakt troebele appelsap van appels die ver van de boom vallen. Voorkom verspilling en geniet van dit heerlijke Friese drankje in glazen fles. 

Groene theetuinen

Groene theetuinen Tropische Kas Beetsterzwaag

Friese Foodtour

Friese Foodtour Lekker ite mei Reitse

Verzamel samen met chef-kok Reitse streekproducten uit Het Andere Friesland.

.

. boerderij ijs hoorntje

Vlierbloesem

Vlierbloesem

Wildplukken in de vrije natuur; dat doen de chefkoks van De Herberg van Smallingerland in Rottevalle maar al te graag. En wat plukken ze dan het liefst? Vlierbloesem! Dit gebruiken ze in een aantal bijzondere gerechten.

Op de foto: keukenteam De Herberg van Smallingerland, Rottevalle.

Foodprinter

Foodprinter

Verandering van spijs doet eten.

In het restaurant van Jan Smink in Wolvega krijg je prachtige creaties uit de foodprinter op je bord.

Dineer bij het eerste restaurant met een 3D-voedselprinter!

Wâldpyk streekkeurmerk

Wâldpyk streekkeurmerk Wâldbeantsjes

Op vakantie in de Friese Wouden eet je natuurlijk Friese gele woudboontjes. Deze voedzame peulvruchten zijn zo smakelijk omdat ze langzaam groeien op zandgrond. Je kunt ze proeven bij speciale Wâldpyk restaurants.

De Struikrover

De Struikrover Boer Bart kinderen tuin

In Oldeholtpade vind je een zelfpluktuin met allerlei soorten bessen en ander heerlijk fruit. Alles wat je hier plukt is biologisch en puur natuur! Ook kun je hier jam en chutney zonder bestrijdingsmiddelen kopen.

Drachtster Pale Ale

Drachtster Pale Ale Simmerdeis Drachten

Sinds 2012 heeft Drachten weer een bierbrouwerij. Noarder Dragten brouwt verschillende biertjes, uiteenlopend van zomerse witbiertjes tot zware tripels.

Ook leuk: het Noarder Dragten Blues & Brews Festival!

Fietsfoodtour Smallingerland

Zin in een lekkere fietstocht? Of je nu een fijnproever bent die graag lokale producten onderzoekt of gewoon op zoek bent naar een leuke manier om de omgeving te verkennen, deze fietsroute belooft een onvergetelijke ervaring vol smaakvolle verrassingen.

Laat je verrassen door lokale hotspots waar je de mooiste producten kunt scoren en geniet van heerlijke gerechten die je zelf kunt bereiden met deze verse ingrediënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heerlijke courgette salade met geraspte kaas en India bol croutons, mooie Brioche sandwiches of wentelteefjes met appel, honing en kaneel. De recepten vind je hier! Pak je fiets en volg ons op deze culinaire ontdekkingsreis. 
Veel plezier en eet smakelijk!

Let op: de Fietsfoodtour Smallingerland gaat via het veerpontje in De Veenhoop. Bekijk voor je gaat fietsen de vaartijden voor dit pontje.

De Fietsfoodtour Smallingerland volgt voor een groot deel het Fietsknooppuntennetwerk. Hier en daar wijkt de route echter iets af van het netwerk. Houd daarom ook de routebeschrijving bij de hand.

Je vindt de route hier!

Ik kook met de producten waarmee ik als boerenzoon ben opgegroeid

Jan Smink - Restaurant Smink

Restaurants op de kaart!