Friese asperge recepten
Gekookte asperges
Voorbereiding:
- Reken 6 asperges per persoon voor een hoofdgerecht.
- Asperges moeten na aankoop gelijk in een vochtige doek worden gerold of onder water worden gezet, dit voorkomt uitdrogen.
- Leg de asperges voor het schillen 30 minuten in koud water.
- Dan schillen de asperges beter en smaken ze ook beter!
- Zorg voor een goede scherpe asperge schiller, dit noemen ze een hoefijzer dunschiller.
Werkwijze:
- Schil de asperges van de kop naar de voet, wees er zeker van dat er geen schillen meer op zitten.
- Snijdt het onderste voetje van de asperge en bewaar deze eventueel voor een aspergesoep.
- Doe de asperges in een royale pan, ze moeten net onder water staan.
- Voeg een beetje zout toe en 25 gram roomboter per kilo asperges.
- Doe het deksel op de pan en laat ze zo snel mogelijk koken.
- Zodra ze koken, pan van het vuur halen en in de gootsteen gevuld met koud water laten afkoelen.
- Deze asperges zijn uitermate geschikt om te verwerken in een salade.
![Asperges schillen](https://assets.plaece.nl/thumb/ar_13JRenTOHlMpEnQUBIzZx_7v00lZtLgZeE8Xt-fM/resizing_type:fit/width:640/height:0/gravity:sm/enlarge:0/aHR0cHM6Ly9hc3NldHMucGxhZWNlLm5sL2t1bWEtenVpZG9vc3Rmcmllc2xhbmQvdXBsb2Fkcy9tZWRpYS81ZjRkMWNhYjI3OTNmL3JlaXRzZS15dGUtOTA3NC5qcGc.jpg)
“ Tip van Reitse: ook lekker als cocktail, dan wel de ham in reepjes snijden ”
Aspergesalade
Ingrediënten voor 6 personen:
- 6 grote asperges
- 1 gewassen kropsla
- veldsla
- 3 gekookte eieren
- 2 eetlepels gesneden bieslook
- 12 plakken beenham van slagerij Spijkerman
Ingrediënten voor de dressing:
- 8 eetlepels olijfolie extra verge
- 3 eetlepels azijn
- peper en zout uit de molen
Werkwijze:
- Maak de dressing van olijfolie en azijn en zout en peper erbij naar eigen smaak, houd de dressing apart.
- Snij de bieslook ragfijn en houd ook deze apart.
- Kook de eieren 7 minuten, hierna pellen en af laten koelen.
- Was de sla en maak deze droog in de sla centrifuge.
- Snij de asperges in stukjes van 2 cm en bewaar de koppen.
- Haal de eieren 2x door de eiersnijder of snij de eieren in blokjes.
- Vermeng het gehakte ei met de asperges en de gesneden bieslook en maak dit aan met peper en zout uit de molen.
- Maak de sla afzonderlijk aan met de basis dressing, dresseer de sla het op een bord, leg de asperges salade erbovenop en garneer met ham, de aspergekoppen en ei.
![Asperge salade](https://assets.plaece.nl/thumb/IMC2lMwhb1uYIZ_m6YUGclzWLutQhi_YE6YTEmH0AaI/resizing_type:fit/width:640/height:0/gravity:sm/enlarge:0/aHR0cHM6Ly9hc3NldHMucGxhZWNlLm5sL2t1bWEtenVpZG9vc3Rmcmllc2xhbmQvdXBsb2Fkcy9tZWRpYS81ZjRkMWM5OWFhMGFmL2xzaHMtcmVpdHNlLTMwNjYta29waWUuanBn.jpg)
Nog niet uitgekookt? - Ook dit is lekker...
-
Rood Fruit recept
-
worst lolly's recept
-
sla soep recept