Ga naar inhoud
MAP

Beleefroutes door Zuidoost Friesland

Er zijn een aantal leuke beleefroutes te volgen, die je dwars door Het Andere Friesland leiden.

Iedere route is een combinatie van een digitale en reallife beleving. De routes hebben een thema passend bij de omgeving en door mini-documentaires, podcasts en spelletjes ontdek je de omgeving op een hele interactieve manier. Je navigeert digitaal en jouw mobiel geeft je een signaal als je een plek nadert waar iets te beleven valt. 

Zo ben je verzekerd van een prachtige wandel-, fiets-, vaar- of autoroute, waarbij je onderweg ook nog van alles te weten komt! 

In adellijke voetsporen

In adellijke voetsporen Landgoed Lauswolt

Wandelroute 11 km.

Hoe leefden de adellijke families vroeger in Olterterp en Beetsterzwaag? Oud geld kenner Jort Kelder neemt je op deze wandeltocht mee langs prachtige historische landhuizen. 

Tante Marijke

Tante Marijke Tante Marijke Meu

Wandelroute 7,5 km.

Wie was ooit de machtigste vrouw van Nederland? Misschien wel Maria Louise van HessenKassel, ook wel liefkozend ‘Tante Marijke’ genoemd in Friesland. Jort Kelder vertelt hoe ze hier in Oranjewoud bij Heerenveen leefde.

Strijd voor gelijkheid

Strijd voor gelijkheid Domela Nieuwenhuis

Fietsroute 39 km. 

Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat we stemrecht hebben. Dat was vroeger wel anders. In deze fietstocht ontdek je samen met Jort Kelder het verhaal van Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de verlosser van de allerarmsten.

Leven met het water

Leven met het water Alde Feanen water riet natuurgebied

Fietsroute 40 km.

De mens kan niet zonder water. Maar in Friesland was er meestal te veel water. Hoe we daarmee hebben leren leven, vertelt boswachter Arjan Postma je tijdens deze fietstocht. Onderweg leer je alles over terpen, veenpolders en sluizen.

Drijvende krachten

Drijvende krachten Earnewald skutsjesilen

Fietsroute 37,6 km.

De absolute skûtsjesspecialist Age Veldboom helpt je in deze fietsroute de ondernemende energie rondom Drachten te ontdekken. Met hulp van deze route beleef je de waterrijke omgeving nog beter!

Bodem in beweging

Bodem in beweging Bosbergtoren Appelscha

Fietsroute 45 km.

Als de bodem eens zou kunnen praten... Boswachter Arjan Postma kan je gelukkig ook vertellen hoe het veenlandschap door de mens is ontwikkeld, en welke dieren en insecten er leven.

Friese Waterlinie

Friese Waterlinie Friese waterlinie Frieschepalen

Fietsroute 45 km.

Vroeger moesten we creatief denken om onszelf te beschermen tegen de vijand. De Friese reisboekenschrijver Fokko Bosker neemt je mee langs de verdedigingswerken rondom Bakkeveen.

Friese Foodtour

Friese Foodtour aardbeien plukken

Autoroute 99 km.

In deze culinaire autoroute ga je met de bekende Friese chef-kok Reitse Spanninga op zoek naar de lekkerste lokale producten. Van de producten die je onderweg verzamelt, maak je 's avonds een heerlijke maaltijd met de recepten van Reitse!

Van Boven tot Bodem

Van Boven tot Bodem

Fietsroute 15 km.

Korte fietsroute met boswachter Arjan Postma die je letterlijk en figuurlijk de hoogtepunten van Appelscha en omgeving laat zien.

Leven met je voeten in het water

Leven met je voeten in het water Rottige meente wandelpad

Fietsroute 17 km.

Boswachter Arjan Postma neemt je in deze korte fietsroute mee op een rondtocht van Munnekeburen langs de Rotte Meente, de rivier de Linde en weer terug.

Ik vond het een leuke afwisseling met de filmpjes op de aangegeven punten, de 7,6 kilometer waren zo voorbij!

Lize Talsma