Ga naar inhoud
MAP

Varen in Zuidoost Friesland

Varen? Watersporten is ook mogelijk in Zuidoost Friesland! De belangrijkste vaarroute in dit gebied is de Turfroute. Daarnaast kun je in natuurgebieden als de Alde Feanen en de Weerribben-Wieden prachtig kanoën, suppen of met een sloepje rondvaren.

Wist je dat waterrijk Heerenveen ook wel Feanetië wordt genoemd? En dat in Drachten de meeste skûtsjes werden gebouwd?  

De Turfroute ervaren

Dwars door Het Andere Friesland kronkelt de Turfroute. Een prachtige vaarroute mét historie. De vroegere turfstekers groeven de vaarten met de hand, waarlangs later de skûtsjeschippers hun vrachten turf konden vervoeren. 

Vandaag de dag is het een vaarroute door een gezellig stuk Friesland; bosgebieden, dorpjes, bruggetjes en sluisjes wisselen elkaar af. Ook leuk om de Turfvaartdagen een keer mee te maken; een prachtig evenement waarbij je kunt proeven aan de sfeer van vroeger!

Lees meer
Paard en skutsje Turfroute historie

Gezellige sfeer bij de Turfvaartdagen en lekkere gerookte paling!

Ineke Bouma

Kanoën in Rottige Meente

Rottige Meente is een prachtig natuurgebied in Zuidoost Friesland, aan de rand van Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Door de afwisseling van water en droge plekken, vind je hier bijzondere dieren en planten in deze voormalige veenpolder. Denk aan de vuurvlinder, de otter, de bruine kiekendief en het trilveen. 
 
Wil je op een aangename manier meer te weten komen over dit gebied, ga dan mee op guided nature tour met Kayak Tjonger Tours. Je kunt zelfs kiezen voor een speciale otterexcursie!
 
Boek een guided tour!
Lelie water Kayak tour Rottige meente

Vanuit een kayak zie je de wereld anders

Petra Boorsma - Kayak Tjonger Tours

Boot- en kanoverhuurders

Suppen over de Leijen

Wil je lekker van het water genieten en tegelijkertijd een flinke workout doen? Denk dan eens aan suppen; misschien wel de populairste watersport van dit moment! Bijvoorbeeld het meer De Leijen bij Rottevalle is heel geschikt voor deze activiteit op het water. 

Sup centre Fryslân verzorgt vanuit het paviljoen aldaar een actieve workshop Stand Up Paddle. Suppen is een kwestie van balans, dit moet je eerst wel even leren. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je veel vaker op een supboard willen gaan peddelen! 

Reserveer een workshop
Suppen de Leijen Rottevalle zonsondergang

Het suppen was een super ervaring met zeer enthousiaste leiding!

Julia - Juulsblogt.com

SUP-routes

Leren zeilen in Akkrum

Aan de rand van Zuidoost Friesland ligt het gezellige watersportdorp Akkrum. Dit is de perfecte uitvalsbasis voor een vaarvakantie of zeilweekend met familie of vrienden. In het dorp kun je een valk, optimist of zeiljacht huren om het Friese water te verkennen.

Het dorp Akkrum biedt naast bootverhuur en jachthaven ook voldoende restaurants en overnachtingsmogelijkheden. 

Lees meer
Zeilen polyvalk Akkrum Nes Drijfveer Terras de Koken Akkrum Jachthaven

De liefde voor zeilen is bij mijn dochter aangewakkerd

Gastenboek Zeilschool Pean - Akkrum

Zwemmen - in Het Andere Friesland