Turfroute
De Turfroute is een cultuurhistorische vaarroute die door Het Andere Friesland kronkelt langs bossen, natuurgebieden en heidevelden.
In het zuidoosten van Friesland is in de zestiende eeuw begonnen de aanleg van vaarwegen waarover turfschippers hun vracht naar het westen van het land konden vervoeren. Over díe vaarwegen voert de Turfroute door Zuidoost Friesland.
Onderweg kom je verhalen tegen over heren van stand, veenbazen en arme turfgravers in plaatsen als Oldeberkoop, Gorredijk, Appelscha en Heerenveen.
De Friese Turfroute kun je uitbreiden met een vaartocht door het westelijk deel van Drenthe en de kop van Overijssel.
Deze route is jaarlijks van 15 mei tot 15 september geopend.
Dit ga je zien
Koloniën van Weldadigheid
Oosterwolde grenst aan de provincie Drenthe. Net over de grens ligt het dorp Veenhuizen, waar zich het Nationaal Gevangenismuseum bevindt, hier werden vanaf 1823 landlopers en bedelaars opgesloten...

Opsterlandse Compagnonsvaart
Voor het vervoer van turf begon men in 1630 bij Gorredijk een kanaal te graven: de Opsterlandse Compagnonsvaart. Tussen Gorredijk en Appelscha liggen negen sluizen in de vaart. Dit komt doordat Appelscha ongeveer 12 meter hoger ligt dan Gorredijk!

Het Wijnjeterperschar
Het Wijnjeterperschar werd eeuwenlang gebruikt door de boeren van Wynjeterp. Het is een eeuwenoud, kleinschalig landschap van houtwallen, heide en stromende beken, dat nu beheerd wordt als natuurgebied.

De Frije Wiken
De Frije Wiken is een prachtig gebied in Zuidoost Friesland, bestaande uit 14 dorpen die in het hart van Zuidoost Friesland liggen en een geschiedenis van grote armoede kennen, maar vandaag de dag heel rijk met natuurschoon bedeeld zijn.

Het Koningsdiep
Riviertje het Koningsdiep kronkelt dwars door Zuidoost Friesland, van Akkrum naar Bakkeveen. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen en diverse bossen waar gewandeld kan worden.

Sudergemaal
Het Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs

Natuurgebied De Deelen
De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.

Reuzen van Akkrum
De sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.

De Heeren van het Veen
Heerenveen is ontstaan op het kruispunt van twee kanalen die werden gegraven op initiatief van drie heren: Van Dekema, Cuyck en Foeyts. Door deze veenbazen kreeg de plaats de naam heeren-van het-veen.

Sluis I
De eerste sluis in de Turfroute, een vaarroute tussen Heerenveen en Oosterwolde. Deze vaarroute voert langs vele bruggen en sluizen, naast deze sluis staat een prachtige witte sluiswachterswoning.

De Friese Waterlinie
In Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
