Ga naar inhoud
MAP

Het Koningsdiep

akkrum

Riviertje het Koningsdiep kronkelt dwars door Zuidoost Friesland, van Akkrum naar Bakkeveen. De omgeving kenmerkt zich door weilanden met boswallen en diverse bossen waar gewandeld kan worden.

Riviertje het Koningsdiep kronkelt dwars door Zuidoost Friesland, van Akkrum naar Bakkeveen. Het wordt ook wel De Boarn of It Alddjip genoemd.

Ooit was het een kronkelende waterbedding die uitmondde in de oude Middelzee. De rivier drukte door de eeuwen heen een onuitwisbaar stempel op het landschap. Nog altijd is dat landschap heel afwisselend: langs de rivier zie je weilanden, moerassen, heidevelden en bossen.

Op de zandruggen langs de oude rivier ontstonden boerendorpen en luxe landgoederen zoals bij Beetsterzwaag en Bakkeveen. In het beekdal dolven arme arbeiders het veen op, dat door de veenbazen als brandstof werd verhandeld. Dit ging niet zonder slag of stoot, en zo ontstond het socialisme in Friesland. 

Deze streek is rijk bedeeld met zowel natuur als cultuur, beide zijn goed bewaard gebleven en dat maakt een bezoek de moeite waard.  

De Turfroute vaart voor een deel door de vallei rond de rivier.

Er is een prachtige meerdaagse wandeltocht langs het Koningsdiep uitgezet: het Koningspad XL. Bekijk hier de etappes.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Het Koningsdiep

akkrum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten