Zwemmen in Zuidoost Friesland

Zelfs in een bosrijk gebied als Zuidoost Friesland zijn er genoeg plekken om kopje onder te gaan op een warme zomerdag. Bijkomend voordeel is dat je hier lekker kunt luieren in de schaduw van de bomen. In de natuur kun je gratis zwemmen. Daarnaast zijn er een aantal beheerde openlucht zwembaden met springplanken en glijbanen.

Zwemmen in het bos

Wil je zwemmen in de natuur, in de luwte tussen de bomen? Kom dan naar het Canadameer tussen Appelscha en Elsloo of de Spoekeplas bij Noordwolde.

In deze voormalige zandafgravingen kun je heerlijk zwemmen want de kwaliteit van het zwemwater is hier altijd goed. Maar ook zonnen en spelen op het beschutte zandstrand is een aanrader. 

Bij de Spoekeplas zijn bovendien ook toiletten, campings en een kiosk te vinden waar je een koud ijsje kunt halen. 

Check de waterkwaliteit

Bij het Canadameer kun je een hele dag met zand en water spelen

Familie Kuipers - Amersfoort

Smeliester Sân

Deze zwemplek is te vinden aan de zuidzijde van het gelijknamige meer, vlakbij het minidorp Smalle Ee. Het dorp telt maar 35 inwoners. Maar dat was vroeger wel anders; Smalle Ee was de hoofdplaats van de grieternij (later gemeente) Smallingerland. Er stond een belangrijk klooster aan het water. 

Nu kun je hier heerlijk zwemmen in het frisse boezemwater dat grenst aan de Alde Feanen. Rondom het zwemstrand zul je vooral trekkers, koeien en boerderijen zien. 

Niets heeft zoveel positieve gezondheidseffecten als zwemmen in koud water

Winterzwemmen.nl

We hebben niet veel nodig: zand, schepjes, water en wat kinderen van dezelfde leeftijd

JMOuders.nl

Openlucht zwembaden

Er zijn best een aantal openlucht zwembaden te vinden in Zuidoost Friesland. 

Sommige baden zijn echte natuurbaden; gevuld met gezuiverd grondwater en opgewarmd door middel van zonnecollectoren. Hier kun je klimaatneutraal zwemmen. 

Hieronder een lijstje met zwembaden in Zuidoost Friesland: 

Zwembaden in Zuidoost Friesland