Ga naar inhoud
MAP

Nationaal Park de Alde Feanen

De Alde Feanen is één van de 21 Nationale Parken die Nederland telt. Dit waterrijke natuurgebied, gelegen ten westen van de Friese plaats Drachten, is ontstaan vanuit veenafgravingen.
 
Dit laagveenmoeras bestaat uit honderden kleine eilandjes en is ongeveer 200 voetbalvelden groot. Er zijn 450 plantensoorten en 100 soorten broedende vogels te vinden, waaronder de grote zeearend. Ook vele toeristen weten dit Nationaal Park te vinden; mensen kunnen er schitterend wandelen, fietsen en varen. En in de winter is dit een geliefde schaatsplek!
 

Bezoekerscentrum Alde Feanen

Als je Nationaal Park De Alde Feanen wilt gaan verkennen, is het bezoekerscentrum in Earnewâld een uitstekend vertrekpunt. Bij de informatiebalie vind je alle beschikbare routes voor een mooie kano-, wandel-, of fietstocht.

Speciaal voor kinderen zijn er leuke rugzakroutes: leer alles over de otter of de kikker! Ook kun je op stap met de audiovaarroute van Freek Vonk!

Je kunt er ook leuke vaarexcursies boeken, waarbij je vanaf de boot allerlei informatie over de natuur krijgt.

In het bezoekerscentrum kun je bovendien gratis naar de expositie ‘Geraakt! De laatste vlucht van Lancaster R5682’. Deze expositie gaat over een bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Alde Feanen neerstortte.

Lees meer
boottocht alde feanen met een gids in schemer

Op zoek naar 'The Big Five' van de Alde Feanen

 • 1. Zeearend

  Deze enorme roofvogel is aardig zeldzaam in Nederland. Sinds enkele jaren broedt er een paartje zeearenden in de Alde Feanen. Fanscinerend om te zien vanwege zijn enorme spanwijdte (tot 2,5 meter). Hij wordt daarom ook wel de vliegende deur genoemd. 

  1. Zeearend Zeearend
 • 2. Ree

  Het grootste zoogdier in de Alde Feanen is de ree, die zich overdag vaak schuilhoudt, Wil je een ree spotten, dan zul je in de vroege ochtend of ’s avonds in de schemering op pad moeten gaan. Reeën eten in de graslanden en kunnen tevens uitstekend zwemmen.

  De Ree
 • 3. Roerdomp

  Ook de roerdomp is een zeldzame vogel. Moeilijk om te vinden, want hij lijkt op een reiger en is meester in camouflage. Bij gevaar schiet hij in de paalhouding, waardoor hij één wordt met het riet om zich heen. Misschien kun je hem het beste vinden door naar zijn misthoorn-roep in het riet te luisteren!

  Roerdomp
 • 4. Aalscholver

  Deze vreemde vogel komt redelijk veel in dit gebied voor. De aalscholver kan diep onderwater duiken om vis te vangen, maar hierdoor raken zijn veren wel helemaal doorweekt. Regelmatig zie je daarom een aalscholver met gespreide vleugels op een paaltje staan te drogen.

  Aalscholver
 • 5. Ooievaar

  In de jaren zestig was deze opvallende witte vogel bijna uitgestoven. Gelukkig gaat het de laatste jaren heel goed met onze geluksbrenger. De vogel met de rode snavel is overal in de Alde Feanen te spotten. Met een vleugelspanwijdte maar liefst 2,20 meter hoort de ooievaar zeker bij de grote vijf.  

  Ooievaar

Vogelkijkhut Romsicht

In Nationaal Park de Alde Feanen zijn verschillende vogelkijkhutten te vinden. De mooiste vinden wij toren 'Romsicht' van 13 meter hoog.

Deze biedt een schitterend uitzicht over de Jan Durkspolder. Het rieten dak is bedekt met riet uit de polder zelf en het onderstel is van eikenhout gemaakt. Bijzonder is dat de toren gebouwd is op het fundament van een in 1967 afgebroken boerderij, die 'Romsicht' heette. 

Toren Romsicht is één van de vele uitkijktorens die Zuidoost Friesland rijk is. Kijk hier voor de andere uitkijkpunten!   

Ga naar vaarroute
Alde Feanen uitkijktoren houten brug riet

Ik heb bloemen gezien die ik dertig jaar geleden voor het laatst heb gezien

Eleonore Schmidt

Speciaal voor de kinderen

 • Otterpad

  Rugzakroute voor kinderen van 7-12 jaar die alles willen weten over het leven van de otter.

  Lees meer
  Otterpad Otter
 • Kikkerpad

  Beleefroute voor kleine kinderen van 4-6 jaar met veel speelmogelijkheden onderweg!

  Lees meer
  Kikkerpad kikker

Bedrijven in de buurt

Routes in de buurt