Ga naar inhoud
MAP

Aldeboarn

Dorp van tuorkemjitters

Aldeboarn is vooral bekend vanwege de jaarlijkse Gondelvaart. Al sinds 1945 wordt het evenement georganiseerd. Het kan rekenen op meer dan 10.000 bezoekers. Het dorp telt een kleine 1450 inwoners.

Aldeboarn is gelegen aan weerszijden van het riviertje de Boorne en ligt op steenworp afstand van zowel Heerenveen als Leeuwarden. Het dorp ligt ongeveer aan het begin van de Turfroute.

Hoogste kerktoren?

Van oudsher was Aldeboarn een handelsplaats. Dat kwam vanwege de gunstige ligging aan de Boorne. De kerk in het dorp heeft een centrale plek in de skyline van Aldeboarn. Dat is niet voor niets. Inwoners van Aldeboarn wilden de hoogste toren van Friesland hebben. Dat betekende dat de toren van de kerk in Aldeboarn hoger moest worden dan die van de kerk in Tzum. Een grappige anekdote over hoe de kerktoren van Aldeboarn tóch minder hoog werd dan die van Tzum is dat twee mannen naar Tzum reisden om de toren aldaar te meten. Ze klommen op de toren en met een touw maten ze de hoogte van de kerk. Na het meten bleven ze overnachten in de plaatselijke herberg, waar de waardin te horen kreeg wat de Boarnsters van plan waren. Zij sneed vervolgens een stuk van het touw af waardoor de toren van Aldeboarn dan toch een stuk lager bleek te zijn dan die van Tzum. Deze anekdote heeft er wel voor gezorgd dat inwoners van Aldeboarn tuorkemjitters (torenmeters) genoemd worden.

Lees meer over de kerk

Wandel in de regio Aldeboarn