Ga naar inhoud
MAP

Cultuur snuiven in Zuidoost Friesland

Zuidoost Friesland en de cultuurliefhebber: a match made in heaven.

Kom je ook cultuur snuiven bij ons? Het Andere Friesland biedt vele verschillende musea, ateliers, historische kerkjes, kunst in de openlucht en culturele evenementen.

Interesseer jij je voor cultuurhistorie of heb je juist meer met hedendaagse kunst? Komt dat zien in Het Andere Friesland!

Musea en galeries in Zuidoost Friesland

Interessant museum over de kinderjaren van mijn pake en beppe

Uit gastenboek Museum Opsterlân - Gorredijk

Museum Opsterlân

Ongeveer 100.000 jaar geleden verliest een neanderthaler in de buurt van het Koningsdiep - Zuidoost Friesland - zijn vuistbijl. Deze bijl van Wijnjeterp staat centraal in de archeologische collectie van Museum Opsterlân in Gorredijk.

Talrijke bodemvondsten en andere museumstukken, vertellen de geschiedenis van de Friese gemeente Opsterland (vroeger Upsateraland). De gemeentenaam verwijst naar 'de hoog wonende mensen op het zand'. Ter afsluiting kun je koffie met turfcake nemen in het museumcafé. 

Neem een kijkje!
Museum Opsterlan Gorredijk de vuistbijl van WIjnjeterp

Wat een prachtige route, leuke vennetjes en kleine paadjes!

Piet en Renny

Beeldenroute Olterterp

Vlakbij Beetsterzwaag is Landgoed Olterterp te vinden. Hier vertellen oude bomen de Friese mythen en sagen. Langs lanen en bospaden maakten woodcarvers prachtige beelden van hout die verwijzen naar verhalen uit de rijke geschiedenis van Friesland.  

Onderweg kom je oa. vrijheidsstrijder Grutte Pier, Redbad koning der Friezen en Bonifatius missionaris der Franken tegen. De wandelroute van 4 km. heet 'Als bomen konden spreken' en start bij de 19e eeuwse uitspanning Het Witte Huis, waar je het routeboekje kunt kopen.

Ga naar de startplek
Beeldenroute Olterterp Het Witte Huis Olterterp

Industrieel erfgoed, goed om te weten dat het er was en welke plaats het in de samenleving heeft gehad...

Uit de reviews op Google

Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

Een aanrader - of je nou met of zonder kinderen op pad gaat - om te bezoeken is het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde. In dit museum leer je alles over het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken in de Rijksrietvlechtschool, een prachtig Rijksmonument.

Vlechtwerk is momenteel weer helemaal hip. Zo'n honderd jaar geleden was dat het ook. Arme gezinnen uit de koloniën van Weldadigheid konden met het vlechten van manden en stoelen in hun levensonderhoud voorzien. 

 

Lees meer
Design stoelen Rietvlecht museum stoelen

Prachtig accent in het landschap, alleen er naar toe lopen is een genoegen

Uit gastenboek Museum Belvédère - Oranjewoud

Museum Belvédère

In 2004 werd het eerste museum in Friesland voor eigentijdse beeldende kunst geopend. Kunstwerken van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner en Willem van Althuis worden er getoond. Ook werken van geestverwanten van verderweg zijn te zien. Schilderkunst die de relatie aangaat met de landschappelijke sfeer.

Het omliggende Landgoed Oranjewoud - voormalig buitenverblijf van de Oranje Nassaus - nodigt uit voor een mooie wandeling. 

Lees meer
Museum Belvédère buitenzijde Museum Belvédère buitenzijde gras

Madame Tussauds in Heerenveen, maar dan buiten!

Familie Van de Wetering - Hoorn

Walk of Fean

Je weet vast wel dat er behoorlijk wat sporthelden uit Sportstad Heerenveen komen. Dat kan ook bijna niet anders met een ijsstadion als Thialf en een Abe Lenstra voetbalstadion.

Om de sporticonen uit deze regio te eren is de Walk of Fean ontwikkeld: een wandelroute door Heerenveen. Het is een soort ‘openluchtmuseum’ waar je de sporthelden van Heerenveen ontmoet. Bij het wandelen gebruik je de Walk of Fean app die je langs 16 standbeelden leidt. Sporticonen als Epke Zonderland en Foppe de Haan vertellen iets bij hun beeld. 

Download de app!
Walk of fean sportheld Walk of fean route app

Ik ben in een sprookjeswereld blijven hangen.

Gregorius Halman, kasteelheer

Absoluut uniek in Het Andere Friesland is het fantasiekasteel waaraan Gregorius Halman al sinds 1990 bouwt. Het kasteel is zonder bouwtekeningen (en in eerste instantie zonder dat er vergunningen voor werden verleend) gebouwd. Alles aan het kasteel is ontstaan vanuit de fantastie van Halman, die veelal oude bouwmaterialen heeft gebruikt om het kasteel te bouwen.

Het kasteel is alleen op afspraak te bezoeken. 

Lees meer