Ga naar inhoud
MAP

Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst

Fochteloo

Het centrum richt zich op prentkunst uit de 20ste eeuw tot vandaag. Jaarlijks meerdere tentoonstellingen. Uniek voor Nederland is de collectie chalcografie: de blokken en platen waarin de prenten zijn gegraveerd, gegutst of gesneden.

Tentoonstellingen
Het tentoonstellingsprogramma komt voort uit de collectie, aangevuld met presentaties met werk van hedendaagse kunstenaars.  Een voormalig schoolgebouw, gelegen schuin tegenover de klokkenstoel in Fochteloo,  vormt de huisvesting.

Collectie
De collectie is door bezoekers raadpleegbaar op afspraak. In 1991 werd de aanzet gegeven voor de collectie met de komst van de inmiddels wereldwijd gewaardeerde houtgraveur Peter Lazarov naar Nederland. De collectie bestaat uit (delen van) ateliernalatenschappen, zoals van Jan Battermann, Theo Elfrink en Herman Gordijn.

Aankopen en schenkingen van kunstenaars en verzamelaars verrijken de collectie van prenten en tekeningen, die inmiddels rond 80.000 bladen omvat. Slechts enkele namen: Jan Mankes, Cees Andriessen, Siemen Dijkstra, Grietje Postma, Antje Veldstra, Lou Strik, Manuel Kurpershoek, Theo Kurpershoek, Lou Strik, Wim Zwiers en Erik van Ommen.

Uniek voor Nederland is de chalcografie verzameling: de blokken en platen waarop de kunstenaar zijn grafisch werk heeft gemaakt. Ook zijn er stenen waarop litho's zijn gemaakt.

Naast de (inter)nationale collectie ontstond ook een regionale collectie, die ook andere disciplines omvat, zoals keramiek van Peter Hiemstra en Hannie Mein; beelden en penningen van Guus Hellegers. Omvangrijk is de verzameling werk van Johannes Mulders.

Museumwinkel
In de museumwinkel zijn te koop prenten, kaarten en publicaties, waaronder een serie uitgegeven in een eigen reeks. De Stichting heeft een eigen uitgeverij.

Bibliotheek
Omvangrijk is ook de bibliotheek waar u boeken en tijdschriften kunt raadplegen; er wordt niet uitgeleend.

Workshops en activiteiten op maat.
Voor groepen belangstellenden organiseert Nobilis ontvangsten met een lezing en rondleiding en bestaat ook de mogelijkheid dit te combineren met een lunch of een bezoek aan het nabijgelegen natuurgebied Fochteloërveen, waarvoor fietsen geregeld worden.
Regelmatig worden er workshops en lezingen georganiseerd.

Toegang gratis
De stichting is afhankelijk van incidentele subsidies en kan gesteund worden door Vriend te worden, waarvoor u onder andere jaarlijks een speciaal vervaardigde vriendenprent ontvangt.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst

Stichting Nobilis, centrum voor prentkunst
Zuideinde 26 b
8428HE Fochteloo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten