Rietvlechten in Noordwolde
Aan de rand van Zuidoost Friesland, vind je het dorpje Noordwolde. Daar is het Nationaal Vlechtmuseum gehuisvest in de voormalige Rijks Rietvlechtschool.
Vlechtwerk is momenteel helemaal hip. Zo'n honderd jaar geleden was dat het ook. Arme gezinnen uit de koloniën van Weldadigheid konden met het vlechten van manden en stoelen in hun levensonderhoud voorzien.
Wimke's liefde voor rotan
Wimke's liefde voor rotanLees hier het artikel dat DIY blogger Wimke schreef over rotan meubelen.
Online workshop
Mocht je (nog) niet naar het museum kunnen komen voor een workshop, dan kun je thuis alvast aan de slag!
De voormalige Rietvlechtschool
De voormalige RietvlechtschoolWandelen rondom
Wandelen rondomMaak een wandeling van 16 kilometer vanaf het museum door Noordwolde en omgeving. Over verharde weg en zandpaden.
Geschiedenis
Op een gegeven moment was het gebeurd met de turfwining, er kwamen andere brandstoffen voor in de plaats. De arme bevolking had nu geen werk meer. De dominee van het dorp bedacht dat gezinnen manden konden gaan vlechten, later hielp hij met de opstart van de stoelenproductie. Rond 1897 werden er jaarlijks al 100.000 stoelen geproduceerd in Noordwolde!
De Stoel
De StoelWeet je nog? Het TV programma De Stoel van Rik Felderhof? Hij reisde stad en land af met een rieten stoel waarin hij bijzondere mensen interviewde. Deze stoel is te zien in het museum van Noordwolde.
Riet of rotan?
De vlechtindustrie in Noordwolde begon met wilgenteen als vlechtmateriaal, ook wel riet genoemd. Je kunt het geschild, ongeschild of zelfs gekookt gebruiken.
Vanaf 1900 werd er ook met rotan gewerkt, het was afkomstig van lianen uit Nederlands-Indië. Rotan werd in Noordwolde vooral voor de fabricage van stoelen gebruikt.
Design
DesignOok stoelen van bekende ontwerpers zijn te bekijken in Noordwolde. Denk aan Dirk van Sliedregt die de favoriete stoel van Wimke ontwiep, Jan des Bouvrie en industrieel ontwerper Marcel Wanders.