Bonifatiuskerk
Oldeberkoop
De Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
Neem alvast een kijkje
De Bonifatiuskerk vind je middenin het prachtige dorpje Oldeberkoop. Deze kerk behoort tot de oudste van Zuidoost Friesland, de oudste delen zijn waarschijnlijk rond het jaar 1125 al gebouwd. De huidige gemetselde toren dateert uit de 17e eeuw.
De kerk ligt op de route van het pelgrimspad Bonifatius Kloosterpad.
Rondom het kerkhof is een historische ringmuur van Friese geeltjes te zien. Deze muur was bedoeld om de heilige aarde rondom de kerk te scheiden van de ongewijde grond daarbuiten.
Meest opvallend aan de kerk is de prachtige toegangspoort met trapgevel aan de westzijde van de kerk. Waarschijnlijkheid waren dit er vroeger vier: op oude tekeningen is ook een toegangspoort aan de noord, oost en zuidzijde te zien.
Binnen in de kerk is er ook genoeg moois te bewonderen: het doopvont, de preekstoel en de herenbank en het orgel.
Dit rijksmonument is eigendom van de plaatselijke protestantse gemeente, die op werkdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur meestal gelegenheid tot bezichtiging biedt.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Lycklamahuis
LycklamahuisGebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
BeetsterzwaagArchitectuur, Erfgoed, Monument, Historische buitenplaats, Park/Tuin, Kunst en Cultuur
Architectuur
-
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlog
Monument Melkstaking Tweede wereldoorlogDe aanleiding voor de spontane landelijke staking was de bekendmaking op 29 april 1943 dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden in 1940 zic...
AppelschaMonument
Monument
-
Terbandster Tsjerke
Terbandster TsjerkeIn 1843 kreeg de Terbandster tsjerke zijn huidige neoclassistische kerkvorm met sierlijke rondbogen en pilasters. Voorheen werd de kerk Rotondekerk genoemd, vanwege de ligging aan een rotonde bij de snelweg, het klaverblad bij Heerenveen.
TerbandKerk, Refugio
Kerk
-
Kerk & Kroeg van Langezwaag
Kerk & Kroeg van LangezwaagKerk van Langezwaag. Gebouwd in 1781 herbergt deze fraaie rijksmonument een historisch verleden. Samen met de socialisten vocht Domela Nieuwenhuis naar 'het land der vrijheid'. Al snel kwam Domela in opspraak bij de mensen van deze kerk.
LangezwaagKerk, Monument
Kerk
-
Trefkerk
TrefkerkTer vervanging van een in 1903 afgebrande kerk (uit 1869) die gewijd was aan Nicolaas, werd in 1903 een recht gesloten zaalkerk gebouwd naar plannen v...
AppelschaKerk, Route POI
Kerk
-
Reuzen van Akkrum
Reuzen van AkkrumDe sage over de reuzen Kromme Knilles en Manke Meine: zo is Akkrum aan z'n naam gekomen. Er staat een reuzen-monument langs de waterkant. Nog steeds viert Akkrum ieder jaar in mei 'Reuzedei'; een spektakel op en rond het water van de Boorne.
AkkrumMonument
Monument
-
Kerk Nieuweschoot
Kerk NieuweschootDit kerkje onder de rook van Heerenveen fungeert tegenwoordig als aula van het naastgelegen uitvaartcentrum. Het is rustig gelegen en combineert oorsp...
NieuweschootKerk
Kerk
-
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
FrieschepalenBezienswaardigheid, Monument, Archeologisch erfgoed
Bezienswaardigheid
-
Kerk Siegerswoude
Kerk SiegerswoudeDe huidige kerk is een wederopbouwkerk uit 1949. Voorheen stond er een kerk welke rond 1220 moet zijn gebouwd en afgebroken is in 1909. Van de kloostermoppen van de oude kerk is een baarhuisje gebouwd.
SiegerswoudeKerk
Kerk
-
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
HeerenveenMolen of Gemaal, Monument
Molen of Gemaal
Routes langs deze locatie
-
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9
Oldeberkoop-Bontebok | Bonifatius Kloosterpad: etappe 9(13,9 km)OldeberkoopWandeltocht
Wandeltocht
-
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8
Wolvega - De Hoeve - Oldeberkoop | Stellingenpad: etappe 8(23,8 km)WolvegaWandeltocht
Wandeltocht
-
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8
Lippenhuizen-Oldeberkoop | Bonifatius Kloosterpad: etappe 8(18,7 km)LippenhuizenWandeltocht
Wandeltocht