Ga naar inhoud
MAP

Mariakerk Gorredijk-Kortezwaag

Gorredijk

De Mariakerk is een prachtig klein kerkje aan de rand van Gorredijk. De kerk - en door bomen omzoomde kerkhof - liggen op een kleine verhoging in het voormalige buurtschap Kortezwaag.

Een prachtig klein kerkje, te vinden aan de rand van Gorredijk, in het Zuidoosten van Friesland.

Eigenlijk is het de kerk van Kortezwaag, maar Gorredijk groeide en slokte het buurtschap op. De kerk - en door bomen omzoomde kerkhof - liggen op een kleine verhoging aan De Leijen.

In de tijd van de middeleeuwen werd op deze plaats een kapel gewijd aan de heilige Maria gebouwd en in 1797 werd deze vervangen door de huidige kerk. Tijdens een restauratie in 1981 zijn er unieke kloostermoppen en een altaarsteen uit de oude kapel gevonden.

Daarnaast is er nog een bijzonder gegeven aangaande deze Mariakerk: 1896 stond hier een klokkenstoel met daarin 2 klokken. Eén van deze klokken zou de oudste van heel Nederland zijn! Deze klok is daarom opgenomen in het klokkenmuseum in Asten, Noord-Brabant.

Het interieur is eenvoudig, maar is mooi in één geheel uitgevoerd.  

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt enkele keren per jaar gebruikt voor trouwceremonies, rouwdiensten en muziekuitvoeringen. De kerk is in de zomer op zaterdag altijd te bezoeken tijdens de Tsjerkepaad openstellingen.

Meer weten over de kerk? Klik dan hier

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Mariakerk Gorredijk-Kortezwaag

De Leijen 29
8401 AX Gorredijk
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten