Ga naar inhoud
MAP

Kerk Nieuweschoot

Nieuweschoot

Dit kerkje onder de rook van Heerenveen fungeert tegenwoordig als aula van het naastgelegen uitvaartcentrum. Het is rustig gelegen en combineert oorspronkelijke met relatief moderne elementen. Dat begint al buiten, waar de klokkenstoel staat in plaats van...

Dit kerkje onder de rook van Heerenveen fungeert tegenwoordig als aula van het naastgelegen uitvaartcentrum. Het is rustig gelegen en combineert oorspronkelijke met relatief moderne elementen. Dat begint al buiten, waar de klokkenstoel staat in plaats van een kerktoren. De kerk zelf dateert uit de vijftiende eeuw, al zien sommigen in de (her)gebruikte kloostermoppen een aanwijzing voor bouw in de zeventiende eeuw.

Via een rondbogige ingang loop je naar binnen. Wat direct opvalt zijn de vensters met felgekleurd glas-appliquƩ. Ze zijn in 1976 gemaakt door Hank Niemeher. Ietwat mysterieus zijn twee dichtgemetselde vensters in het kerkje. En omdat het kerkje nu een aula is ontbreken er liturgische elementen.

Weer buiten is het de moeite waard de klokkenstoel uit 1930, die een voorganger heeft gehad, van dichtbij te bewonderen. De klokkenstoel heeft sinds 2009 de oorspronkelijke veertiende-eeuwse klok teruggekregen. Deze is gerestaureerd en werd bewaard in Museum Heerenveen. De klok die er tot 2009 hing dateert uit 1986 en hangt nu in de klokkenstoel bij de kerk van Mildam.

Extra informatie:

Het kerkje van het oude streekdorp Nieuweschoot is nabij de vrij grote plaats Heerenveen middelpunt geworden van een funerair park. Het heeft een vrij klein kerkhof, waaromheen geleidelijk een zeer grote, goed verzorgde begraafplaats is gegroeid en waarbij bovendien een crematorium is gesticht. De kerk heeft een voorgangster gehad; in de bronnen blijkt de kapel van Nieuweschoot onderhorig aan de kerk van het oostelijk gelegen dorp Oudeschoot. De kleine kerk is in laatgotische stijl gebouwd in de 15de eeuw. Er zijn ook meningen die de bouwtijd met hergebruik van oude kloostermoppen op de 17de eeuw houden. De noordelijke muur bevat drie niet oorspronkelijke grote rondboogvensters in vrij diepe dagkanten met enig profiel. Nabij het koor is naast een venster een smalle, licht spitsbogige nis te zien, mogelijk een dichtgemetseld venster. Een vergelijkbare nis, maar daar spitsbogig, van vorm zit ongeveer in het midden van de zuidelijke gevel. Het koor is driezijdig gesloten waarbij de hoeken zijn geschraagd door eenmaal versneden steunberen. In de noord- en zuidoostelijke muurdelen staan rondboogvensters; in de sluitmuur zit een grote rondbogige nis geflankeerd door twee kleine, ronde vensters. De zuidelijke schipmuur bezit drie rondboogvensters en in het midden de genoemde nis. De westelijke frontgevel wordt op de hoeken geschoord door eenmaal versneden steunberen en aan weerszijden van de rondbogige ingang steunen uitgemetselde penanten de gevel. De geveltop met schouders en toppinakel is opnieuw gemetseld vlak voor of na de laatste wereldoorlog. Daarvoor heeft er een afwolving van het dak gezeten die een eerdere topgevel verving.

Ten zuidwesten van de kerk staat een kleine klokkenstoel. De huidige dateert uit omstreeks 1930, maar hij heeft zeker een voorganger gehad. De klok die hij onder het zadeldak bergt, stamt uit de 15de eeuw, maar bezit noch datering noch nadere aanduiding.

De kerk in het begraafpark functioneert al tientallen jaren als aula. Liturgische elementen ontbreken. In de vensters zijn glasappliquƩs met symbolische voorstellingen aangebracht, in 1976 vervaardigd door Hank Niemeher.

Laatgotisch

15de eeuw, klokkenstoel 1930

Voorheen hervormd

Klokkenstoel, glas-appliquƩ

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kerk Nieuweschoot

Rotstergaastweg 43
8445 PB Nieuweschoot
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten