Ga naar inhoud
MAP

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

WOODland Art

In het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden worden enorm veel wilgentenen verwerkt in houtwallen.
 
In 2018 zijn er door bewoners en kunstenaars Derk den Boer en Fokke Veurman ook kunstwerken gemaakt met dit flexibele materiaal. Je kunt een mooie fietsroute door het gebied maken, die je langs 7 WOODland Art kunstwerken in de volgende dorpen leidt: 

1. Drachtstercompagnie
2. Rottevalle
3. Boornbergum
4. De Tike
5. Oudega
6. De Wilgen
7. De Veenhoop
 
Ga naar de route
woodland art oudega

Wij zorgen voor gezonde houtwallen die veel dieren en planten aantrekken

Boer in de Noardlike Fryske Wâlden

Dobben en Pingo's

In Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden kom je verschillende dobben tegen. Dat zijn drinkplaatsen voor het vee die door boeren op hoeken van percelen zijn aangelegd. Omdat de poel op een hoek van een weiland is gegraven, kunnen de koeien uit meerdere weilanden uit de dobbe drinken.

Daarnaast zijn in dit Nationaal Landschap vrij veel pingo’s en pingoruïnes te vinden. Deze ronde meertjes zijn restanten uit de ijstijd en meestal iets groter dan de dobbes. Toen al het ijs na de laatste ijstijd gesmolten was, bleef er een ringvormige krater over die zich vulde met smeltwater. Door invloeden van mens en dier is de ringwal niet altijd meer even duidelijk te zien, maar in het Nationaal Landschap vinden herstelwerkzaamheden aan de Friese ijstijdkraters plaats. 

Lees meer hierover
Wandelen natuur

Bedrijven in de buurt

Routes in de buurt