Ga naar inhoud
MAP

De Veenhoop

Dorp aan de rand van de Alde Feanen

De Veenhoop is een klein dorp in de gemeente Smallingerland met een grote bekendheid, en niet alleen vanwege het jaarlijkse Veenhoopfestival. Efstedentochtwinnaar Jeen van der Berg werd hier namelijk geboren en het bijzondere 'skriuwersarkje' van de inmiddels overleden Friese schrijver Rink van der Velde ligt er: een inspirerende ruimte waar schrijvers zich terug kunnen trekken om te werken aan boeken en dichtbundels.

Rondom De Veenhoop is veel natte natuur te vinden. Aan de overkant van de het Grytmansrak ligt nationaal park de Alde Feanen. Vanuit De Veenhoop vaart er van april tot oktober een pontje voor fietsers en voetgangers naar toe. Ten zuiden van De Veenhoop ligt natuurgebied De Kraanlannen, ontstaan als gevolg van de vervening.

In het kleine dorp zijn onder andere een restaurant, camping, zeilschool, B&B en groepsaccommodatie gevestigd. Dit zou zomaar eens jouw volgende vakantiebestemming kunnen zijn! 

It is der in paradyske

Anneke van Renssen over het Skriuwersarkje

Veenhoopfestival

De meeste Friezen denken bij De Veenhoop meteen aan het Veenhoopfestival.
 
Het eerste weekend van de Noordelijke bouwvak komen er duizenden feestvierders met tentjes en bootjes naar De Veenhoop en dan is het vier dagen gedaan met de rust in dit dorp waar normaal gesproken 250 bewoners en een aantal toeristen hun tijd doorbrengen.
 
Op de maandag na het festival zeilen de veertien SKS-skûtsjes hun tweede wedstrijd van het SKS-kampioenschap op het grote water dat aan het dorp grenst.
 
Het SKS-skûtsjesilen is één van de belangrijkste jaarlijks terugkerende evenementen in Friesland. Kort na de Tweede Wereldoorlog de 'Vereeniging van Skûtsjesilerscommissie in Friesland' opgericht. En het Veenhoopfestival bestaat al sinds 1951!
 
Ga naar de website
Veenhoop festival

Wat is er te doen in De Veenhoop

Wandelen door de Kraanlannen

De Kraanlannen is een moerassig natuurgebied dat grenst aan het Nationaal Park De Alde Feanen. Hier leven o.a. otters, en je kunt er meer dan zestig soorten broedvogels spotten vanuit de vogelkijkhut! In deze wandeling start je bij de voormalige brugwachterswoning en gaat vervolgens door het klaphekje het gebied in. Tijdens deze wandeling kom je langs het Polderhoofdkanaal, tussen de hooilanden en rietkragen door.

Vanaf het najaar kan het hier heel drassig zijn, dus trek dan wel laarzen aan!

De route vind je hier

De Veenhoop op de kaart