Ga naar inhoud
MAP

Friese waterlinies in Zuidoost Friesland

Friese Waterlinies fietsroutes

Sterrenschans Bakkeveen

De Sterrenschans aan de Beakendyk bij Bakkeveen is een historisch verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Het bevindt zich op het terrein van landgoed De Slotplaats. Het verdedigingswerk is waarschijnlijk ontworpen door landschapsarchitect Johann Hermann Knoop, die in dienst was bij jonkheer Burmania (eigenaar van het landgoed).

Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor onderwijs aan de notabelen en ook voor militaire oefeningen. Deze Sterrenschans is in oorlogen nooit ingezet. Het betreft een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster met een diameter van ongeveer 75 meter.

In 1991 werd de schans herondekt, door begroeiing van bomen was de schans namelijk bijna niet te zien, Natuurmonumenten werd in 1997 eigenaar van het landgoed en in 2002 was de restauratie van de schans een feit. Bomen werden verwijderd en de schans was weer zichtbaar. 

Er is een houten platform te beklimmen vanwaar je een goed uitzicht hebt over het hele verdedigingswerk.  

Je vindt de Sterrenschans hier

Meer activiteiten rondom de Friese Watelinies

 • Autospeurtocht

  De historische waterlinie kun je ook ontdekken met een leuke autospeurtocht. Hiermee beleef je een interessante middag die langs de mooiste plekken voert. De start is bij hotel-restaurant Lunia in Oldeberkoop. Daar krijg je naast veel informatie ook een lekkere lunch mee voor onderweg.

  Meer info!
  Autospeurtocht
 • Leven met het water

  De fietsroute Leven met het water komt eveneens op plekken waar de Friese Waterlinie zich bevindt. Bij iedere stop kun je luisteren naar de bijzondere verhalen van boswachter Arjan Postma. Zo kom je meer te weren over hoe Friezen al eeuwenlang leven met water.

   

  Hier vind je de route!
  Leven met het water
 • Museum Heerenveen

  Museum Heerenveen is een uniek museum in het centrum van Heerenveen. Hier vind je aansprekende exposities en (kinder)activiteiten. Het museum besteedt ook regelmatig aandacht aan de Friese Waterlinie. Soms zijn er lezingen.

  Hier vind je het museum
  Museum Heerenveen

Heb je ook zo genoten van je bezoek aan Het Andere Friesland? Plaats je foto's van Zuidoost Friesland dan op social media met de hashtag #HetAndereFriesland!