Ga naar inhoud
MAP

Sterrenschans

Bakkeveen

De sterrenschans is een historisch verdedigingswerk uit de achttiende eeuw dat in 1991 werd herontdekt. Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor militaire oefeningen en is deze in de oorlogen nooit ingezet.

De Sterrenschans aan de Beakendyk bij Bakkeveen is een historisch verdedigingswerk uit de 18e eeuw. Het bevindt zich op het terrein van landgoed De Slotplaats. Het verdedigingswerk is waarschijnlijk ontworpen door landschapsarchitect Johann Hermann Knoop, die in dienst was bij jonkheer Burmania (eigenaar van het landgoed).

Vermoedelijk werd de schans gebruikt voor onderwijs aan de notabelen en ook voor militaire oefeningen. Deze Sterrenschans is in oorlogen nooit ingezet. Het betreft een zeshoekige wal van aarde in de vorm van een ster met een diameter van ongeveer 75 meter.

In 1991 werd de schans herondekt, door begroeiing van bomen was de schans namelijk bijna niet te zien, Natuurmonumenten werd in 1997 eigenaar van het landgoed en in 2002 was de restauratie van de schans een feit. Bomen werden verwijderd en de schans was weer zichtbaar. 

Er is een houten platform te beklimmen vanwaar je een goed uitzicht hebt over het hele verdedigingswerk.  

Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie I.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sterrenschans

Beakendyk
Bakkeveen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten