Ga naar inhoud
MAP

Dorpenroute | Nationaal Park De Alde Feanen

(45.0 km)

Let op: Kijk voor de actuele vaartijden van de pontjes hier www.grouaktief.nl/vaartijden.

Je kunt de route starten op het adres Koaidyk 8a (hier zat het voormalige bezoekerscentrum). Hier heb je nog een mogelijkheid om je auto te parkeren en kun je met de pont Hin en Wer de route starten. Wil je beginnen bij een informatiepunt dan kun je beginnen bij De Stripe 12 (achter het Skûtsjesmuseum). Hier bevindt zich de tijdelijke locatie van het bezoekerscentrum gevestigd. Hier kom je ook langs tijdens het knooppunt 39. Kijk hier voor de openingstijdens van het tijdelijke bezoekerscentrum

De fietsroute start in het gezellige waterspo…

Let op: Kijk voor de actuele vaartijden van de pontjes hier www.grouaktief.nl/vaartijden.

Je kunt de route starten op het adres Koaidyk 8a (hier zat het voormalige bezoekerscentrum). Hier heb je nog een mogelijkheid om je auto te parkeren en kun je met de pont Hin en Wer de route starten. Wil je beginnen bij een informatiepunt dan kun je beginnen bij De Stripe 12 (achter het Skûtsjesmuseum). Hier bevindt zich de tijdelijke locatie van het bezoekerscentrum gevestigd. Hier kom je ook langs tijdens het knooppunt 39. Kijk hier voor de openingstijdens van het tijdelijke bezoekerscentrum

De fietsroute start in het gezellige watersportdorp Eernewoude (Earnewâld). Deze streek staat bekend om de prachtige vaarroutes, zowel voor motor- als zeilboten en kano’s. Onderweg komen we langs fijne dorpjes, gezellige terrasjes en mooie landschappen die onderweg zullen veranderen. Dat is wel ook te verwachten van deze rijke, natte grond, die net als het Waddengebied is ontstaan door afgravingen en polderen. 

Bij de start van deze route passeer je het beeld van De Schaatsers. Deze ijzeren mannen zijn te zien op het water, tegenover de haven. De mannen op schaatsen herinneren aan koudere tijden. In de winter was het namelijk een populaire schaatsplek. Tegenwoordig is er niet zo vaak meer ijs te vinden, een direct gevolg van klimaatverandering. 

Vervolg nu de route zoals aangegeven op de kaart om via de Feansterdyk langs het Skûtsjemuseum te komen, waar je alles kunt leren over de geschiedenis van het skûtsjesilen, als vervoer en als cultuurhistorische sport. Na een stop bij het museum gaan we verder, met een groen natuurgebied aan je rechterhand. Een prachtige omgeving van nat landschap, grassen, moerasgebieden en vaarroutes. Fiets door tot je af kunt slaan bij de Earnewarre die overgaat in de Hooiweg. We fietsen bij de T-splitsing naar Warten, een mooi dorpje met met typisch Friese doorkijkjes en historische panden. Bij de brug in het dorp kun je een pauze houden bij Eetcafé De Kok & de Walvis, met mooi uitzicht op de passerende bootjes. 

Wanneer je de route vervolgt, kun je de eerste afslag links nemen, om Museum Warten te bezoeken. Wil je vooral lekker doorfietsen, dan ga je direct rechtdoor. Volg de route zoals aangegeven op de kaart en fiets via het Leechlân dwars door landerijen en weilanden richting Grou. Verscholen tussen de bomen, bevindt zich (aan de overkant van de weg) halverwege tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. In een oude boerderij is een doolhof van gangetjes aangelegd vol vitrines met bijzondere mineralen. 

Niet veel verderop splitst de weg zich op naar aan beide kanten Leechlân. Rechts fiets je naar molen De Tjasker, aan het Timertsmeer. Als je nog geen pauze heeft genomen, kun je dat hier in alle rust doen. Fiets daarna weer terug naar de splitsing en volg het Leechlân verder. Deze weg gaat over in de Tutse en het Hoflân, en brengt je naar hartje Grou waar je maar liefst 45 Rijksmonumenten kunt zien (bij kooppunt 30 de kruising linksaf om naar Grou centrum te fietsen). Onderweg passeer je het schitterende oude Raadhuis, waar nu museum Hert fan Fryslân in zit. Hier vind je exposities over verschillende interessante typisch Friese of typisch Grouster thema's, zoals Water, de Halbertsma's en Sint Piter. Na een bezoek aan dit museum kun je Grou nog even induiken om door de eeuwenoude straatjes te slenteren, of een lekkere ijsco te halen in het centrum. 

Daarna vervolgt de route richting Akkrum, via de Reinerswei. Aan het eind van deze weg sla je af om via de Rijksweg dwars door het dorpje Jirnsum te fietsen. Daarna blijf je de Rijksweg volgen, die je over het Prinses Margrietkanaal brengt (waai even lekker uit hier!) en daarna overgaat in de Ljouwerterdyk en de Meskenwier. Langs de Meskenwier vind je Boerenbed Hoeve Meskenwier, met de ligging aan het water en functionerend als actieve veehouderij is het een bijzondere plek om eens te overnachten of kamperen. 

Volg de Meskenwier om door Akkrum te fietsen. Natuurlijk kun je ook afslaan om het dorp even in te duiken. Akkrum is namelijk bijzonder gezellig in het hoogseizoen! Je vindt er leuke boetiekjes en terrassen. Fiets je door, dan komen we op de weg richting Goëngahuizen, een opmerkelijke streek met schitterende spinnenkopmolens uit de 19de eeuw. De weg ernaartoe is heerlijk rustgevend, met landerijen zo ver als je kijkt. Al moet je met tegenwind wel even flink trappen. In Goengahuizen tref je ook een rustpunt, met een toilet. Puf hier even uit voor je verder gaat.

We passeren al fietsend het Botmeer om via de Peansterdyk richting de Veenhoop te gaan. De weg gaat hier een aantal keer over in nieuwe namen, dus houd de bordjes in de gaten. Bij de Veenhoop liggen ook de Kraanlannen, een plek waar vroeger kraanvogels neerstreken. Tegenwoordig vind je in dit gebied vooral prachtige wandelroutes en met een beetje geluk spot je een otter. We fietsen door en stappen bij de Hooidammen aan het veerpontje, dat je naar de overkant van het water te brengt. Daar slaan we rechtsaf en linksaf om een lange weg te volgen, dwars door Nationaal Park de Alde Feanen. We passeren graslanden, kanalen, meren en moerassen. Wie een verrekijker bij zich heeft doet er goed aan om hier even om zich heen te kijken. Het is er prachtig! 

Aan het eind van deze slingerende weg door de natuur, komen we weer uit bij Eernewoude. Daar passeren we Camping It Wiid, dat heerlijk langs het water ligt. Fiets het dorp in, of ga langs het water op zoek naar een fijn plekje om te eten, drinken en bij te komen. We hopen dat je een fijne tocht hebt gehad!

Dit ga je zien

Startpunt: Voormalige locatie Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen
Koaidyk 8 a
9264 TP Eernewoude
1

Informatiepunt de Alde Feanen

De Alde Feanen is één van de grootste moerasgebieden in West Europa en kent een grote afwisseling aan landschappen. Met veel water, rietlanden en een grote diversiteit aan dieren en planten.

Informatiepunt de Alde Feanen
2

Veerpont Hin en Wer (It Wiid)

Veerpont Hin en Wer (It Wiid) Aan de ene kant van de pont staat Hin en Wer (Fries), aan de andere Heen en Weer
3

Beeld schaatsers 'Marathonriders'

Bewegen ze echt? Op het water bij Earnewâld, tegenover de haven, zie je drie cortenstalen marathonschaatsers gaan.

Beeld schaatsers 'Marathonriders'
4

Earnewâld (Eernewoude)

Earnewâld is een watersportdorp in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie.

Beleef Earnewâld

Earnewâld (Eernewoude) Skutsje museum Earnewald
5

Toeristenbureau Earnewâld

Kom bij ons je inspiratie en informatie halen!

Toeristenbureau Earnewâld
38
39
6

Skûtsjemuseum Earnewâld

In dit museum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal.

Skûtsjemuseum Earnewâld
40
41
37
36
35
7

Veerpont Zonnepont De Oerhaal (Eernewoude)

-Elektrisch veer (vaart op zonne-energie) -Groepen zijn buiten de reguliere tijden mogelijk: 06 1295 4125

Veerpont Zonnepont De Oerhaal (Eernewoude) De Oerhaal op de Lange Sloot met op de achtergrond het kerkje van Warten
33
8

Wartena (Warten)

Het centraal in Friesland gelegen watersport dorp Warten ligt in de onmiddellijke nabijheid van een van de mooiste natuur- en recreatiegebieden van Friesland, namelijk Nationaal Park De Alde Feanen. Museum Warten is ook zeker een bezoek waard!

Bezoek Warten

Wartena (Warten)
9

Museum Warten

Het verhaal van overleven in laagland tussen water, riet en veen in it Earmhûs en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij.

Meer informatie

Museum Warten
32
10

Mineralogisch Museum

Verscholen tussen de bomen, omgeven door weilanden, bevindt zich halverwege de weg tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. De grote schuur van een oude boerderij is omgebouwd tot museum.

Mineralogisch Museum
11

Molen Tjasker

Molen Tjasker
31
30
12

Grou (Grouw)

Grou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.

Ontdek Grou

Grou (Grouw) Grou aan het water
45
29
28
13

Jirnsum

Jirnsum is een terp dorp aan de rivier de Boarne. Centraal gelegen, goed bereikbaar, voldoende faciliteiten én rust. Dat zijn een aantal redenen om hier te verblijven.

Lees meer

Jirnsum
20
21
22
14

Akkrum (Akkrum)

Akkrum is een leuk watersportdorp in het midden van het Friese merengebied, vlakbij Nationaal Park de Alde Feanen.

Bezoek Akkrum

Akkrum (Akkrum)
92
92
42
63
44
48
49
15

TOP De Veenhoop

Vanaf de TOP in het centrum van het dorp De Veenhoop, kun je zo het waterrijke Nationaal Park De Alde Feanen intrekken!

TOP De Veenhoop TOP De Veenhoop
16

Kraanlannen

Uniek water- en moerasgebied van It Fryske Gea met petgaten, broekbos en stripen.

Kraanlannen Kraanlannen
12
17

Veerpont Grietman-Eco (De Veenhoop)

-Groepen kunnen zich buiten de reguliere vaartijden laten overzetten na telefonische afspraak: 06 57991511

Veerpont Grietman-Eco (De Veenhoop) De Grietman-Eco
06
18

Brêgeham

Gelegen aan de rand van de Alde Feanen vindt u Rustpunt Brêgeham. Op deze unieke locatie met uizicht over de Wijde Ee en de JanDurkspolder kunt heerlijk genieten van het schitterende uitzicht, de gezellige...

Brêgeham
14
19

Alde Feanen - Romsicht - Uitkijktoren

13 meter hoge uitkijktoren in de Alde Feanen

Alde Feanen - Romsicht - Uitkijktoren
16
Eindpunt: Voormalige locatie Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen
Koaidyk 8 a
9264 TP Eernewoude

Beschrijving

Startpunt: Voormalige locatie Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen
Koaidyk 8 a
9264 TP Eernewoude
 • Skûtsjemuseum Earnewâld 
  Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen aan bod. Honderden onderdelen van skûtsjes en gereedschappen staan sfeervol opgesteld. Neem je ook een kijkje?
 • Activiteitenboerderij en Restaurant De Wartenster 
  De perfecte tussenstop om heerlijke te genieten van de ruimte in een landelijke omgeving. Zeer kidsproof want hier kun je even optimaal opladen terwijl de kinderen de grootste pret beleven beleven in de speelplaats. 

 • Museum Warten 
  Het verhaal van overleven in laagland tussen water, riet en veen in it Earmhûs en Rijksmonument de Oud Friese Greidboerderij. 
 •  De Kok en de Walvis 
  Midden in het pittoreske dorpje Warten, naast de brug, ligt het gezellige eetcafé 'de Kok & de Walvis'. De locatie voor lunch, borrel en diner. 
   
 • Mineralogisch Museum 
  Verscholen tussen de bomen, omgeven door weilanden, bevindt zich halverwege de weg tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. De grote schuur van een oude boerderij is omgebouwd tot museum. 

 •  Toeristenbureau Earnewâld 
  Welkom in Earnewâld, gezellig watersportdorp, bruisend groen veenparadijs, verrassend veelzijdig, centraal in Nationaal Park De Alde Feanen, voor jong en oud. De omgeving leent zich uitstekend voor mooie fiets-, vaar- en wandeltochten. Wij vertellen je graag wat je allemaal kunt beleven. In de buurt van het toeristenburau vind je ook een TOP (Toeristisch Overstappunt) Deze staat ter hoogte van het toeristenbureau in het dorp, tegenover het tankstation.

 • Hotel Restaurant Princenhof 
  Aan de rand van dorp Earnewâld, midden in het hart van Friesland, ligt Hotel Restaurant Princenhof. Geniet van een heerlijke maaltijd en een gebakje met een oogverblindend uitzicht. 
Eindpunt: Voormalige locatie Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen
Koaidyk 8 a
9264 TP Eernewoude
 • 38
 • 39
 • 40
 • 41
 • 37
 • 36
 • 35
 • 33
 • 32
 • 31
 • 30
 • 45
 • 29
 • 28
 • 20
 • 21
 • 22
 • 92
 • 92
 • 42
 • 63
 • 44
 • 48
 • 49
 • 12
 • 06
 • 14
 • 16