Ga naar inhoud
MAP

E-chopper pontjesroute Drachten-Earnewâld

(35,5 km)

Huur een E-chopper in Drachten en beleef een gezellige middag uit!
De E-Chopper pontjesroute brengt je langs Smalle Ee, de Veenhoop en door het Nationaal Park De Alde Feanen! Ontdek de slingerpaadjes door de landerijen en langs het water van Zuidoost Friesland op een milieuvriendelijke manier. P.s. vergeet niet je €1.50 mee te nemen want je maakt een oversteek met veerpont De Grietman Eco!

Dit ga je zien

Startpunt: Noordkade 6
9203 CJ Drachten
58
62
64
1

Voormalig klooster Smelne

Voormalig klooster Smelne

Smalle Ee is het kleinste dorp van de gemeente Smallingerland. Rond 1200 was dit een toonaangevende plek: er stond een klooster gesticht door Augustijner monniken. Het kloosterterrein is nog te herkennen als een langgerekte bult in het landschap.

2

Nieuwe Noordergemaal

Nieuwe Noordergemaal

Bij het natuurgebied de Petgatten, in De Veenhoop staat hier het nieuw Noordergemaal. Het gemaal uit 1973 verouderde en moest daarom worden vervangen. Het nieuwe gemaal heeft iets bijzonders, het is namelijk gebaseerd op een Friese kapschuur.

3

Windmotor de Veenhoop

Windmotor de Veenhoop

Deze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.

12
4

Veerpont De Grietman (De Veenhoop)

Veerpont De Grietman (De Veenhoop)

-Groepen kunnen zich buiten de reguliere vaartijden laten overzetten na telefonische afspraak: 06 57991511

Op de pont stappen aan de kant van Hooidammen
06
14
5

Alde Feanen - Romsicht - Uitkijktoren

Alde Feanen - Romsicht - Uitkijktoren

13 meter hoge uitkijktoren in de Alde Feanen

16
6

Visstek Alde Feanen

Visstek Alde Feanen

Bijzonder mooie omgeving, rust, gezelligheid, waterrecreatie.

7

Pettebosk

Pettebosk

Voor kids van alle leeftijden is dit de plek om op natuuravontuur te gaan. Survival, natuurspelen, ontdekken! Alde Feanen in het klein; hier ontdek en leer je alles over deze...

8

Waterspeelplaats en zwemstrand It Wiid

Waterspeelplaats en zwemstrand It Wiid

Heerlijk zwemmen, spelen en zonnen in de Alde Feanen!

40
44
67
9

Sint-Agathakerk

Sint-Agathakerk

De Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.

Agathakerk Oudega
10

Nijega Skieppekamp gemaal

Nijega Skieppekamp gemaal

Aan de rechterkant zie je een gemaal, de Nijega Skieppekamp gemaal. En vlak bij het gemaal vind je het meertje: Smeliester Sân. Op deze plek hebben jagers vroeger hun tenten opgezet.

11

Opeindervaart

Opeindervaart

In de gemeente Smallingerland bevindt zich de Opeindervaart. Dit kanaal is een verbinding van de twee dorpen: Opeinde en De Leijen. De bedrijvigheid om en rondom het kanaal was toen al merkbaar, waarom dat is? Dat vertellen we je hieronder verder.

11
12

Papegaaienbuurt Drachten

Papegaaienbuurt Drachten

Alweer meer dan 100 jaar geleden, wordt er een nieuwe stroming in Drachten geïntroduceerd als gevolg van een bijzondere vriendschap tussen de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachtster...

58
Eindpunt: Noordkade 6
9203 CJ Drachten
 • 58
 • 62
 • 64
 • 12
 • 06
 • 14
 • 16
 • 40
 • 44
 • 67
 • 11
 • 58