Ga naar inhoud
MAP

Nij Beets

Dorp dat gesticht werd door veenarbeiders

Middenin het Friese landschap vind je Nij Beets. Het levendige en gastvrije dorp kenmerkt zich door een rijke geschiedenis. Het openluchtmuseum It Damshûs biedt je een prachtig overzicht van de laagveengeschiedenis van het dorp.

Heb je zin in een stevige wandeling of fietstocht? Ook dan ben je in Nij Beets op precies de goede plek. Het Groot Frieslandpad loopt dwars door het dorp en welke route je ook neemt, je wordt getrakteerd op weidse uitzichten en prachtige natuur. Kom je met de boot, dan kun je aanmeren aan keurig onderhouden steigers langs de oever van het Polderhoofdkanaal.

Voor een korte onderbreking neem je een verfrissende duik in het openlucht zwembad, of bezoek je het schitterende museumgemaal aan de rand van het dorp.

Domela's Paad in Zuidoost Friesland

De tufmakerij speelt een belangrijke rol in de geschienis van Nij Beets en omgeving. Daarom werd vanuit Nij Beets een kunst- cultuur- en natuurroute met de naam 'Domela's Paad' aangelegd; genaamd naar de man die zich omstreeks 1890 bijzonder heeft ingezet om de erbarmelijke leef- en arbeidsomstandigheden van de veenarbeiders in dit gebied te verbeteren.

Onderdeel van de route is een veerpontje, dat begin zestiger jaren, na sluiting van de school, uit de vaart was genomen. De dorpen Nij Beets en Tijnje, hebben ervoor gezorgd dat dit pontje bij de Ulesprong weer in werking is getreden. 

Langs de 25 km. lange route ligt onder andere Veenmuseum It Damshûs dat zeker een bezoek waard is! 

Ga naar de website
Nij Beets - sudergemaal

Nij Beets op de kaart