Ga naar inhoud
MAP

Blesdijke

Kasteel Olt Stoutenburght

Het is misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk in heel Zuidoost Friesland: Kasteel Olt Stoutenburght! Wat er zo bijzonder is aan dit bouwwerk? Nou, het is een fantasiekasteel! 

Gregorius Halman alias Gregorius van Stoutenburgh begon in 1990 met het bouwen van dit kasteel. Het zat al jaren in zijn hoofd, en het moest er uit. Zonder bouwtekeningen of bouwvergunningen begon de kunstenaar te bouwen, en anno 2021 is hij nog altijd niet klaar. Het kasteel is werk-in-uitvoering, en dat zal het misschien ook wel altijd blijven. Het kasteel is inmiddels 27 meter hoog en is alleen op afspraak te bezoeken.

 

Lees meer

Kerk van Blesdijke

Ontdek het historische gebouw en middelpunt van het dorp Blesdijke door een bezoekje te brengen aan deze oude Middeleeuwse kerk. Hoewel de kerk die hier oorspronkelijk stond instortte en de huidige kerk in het jaar 1843 gebouwd is, is het een karakteristiek gebouw die geschiedenis uitstraalt. De middeleeuwse kerk van een paar eeuwen terug is verdwenen. De huidige kerk is in die tijd gebouwd als een hervormde kerk met een bekende bouwstijl uit de 19e eeuw; de neogotische. Doordat de nieuwe kerk gebouwd is met de gedachte aan de Middeleeuwse bouwkunst, is hier voor echte historieliefhebbers door de houten gevel en driezijdig gesloten zaalkerk nog veel van terug te vinden. Hoewel het gebouw van buitenaf als een kerkgebouw oogt, dient het al zo'n twintig jaar niet meer als kerk. Na verbouwingen in de kerk vinden er op dit moment vooral culturele activiteiten plaats en is deze kerk uitgegroeid tot dorpscentrum.

Lees meer over de kerk

Voormalig strafkamp

Ook in Blesdijke zijn er nog enkele sporen te vinden die de Tweede Wereldoorlog er achtergelaten heeft. Zo ook het Joodse strafkamp It Petgat. Het kamp diende als verblijf voor Joden die zich in de werkkampen schuldig maakten aan delicten als opruiing en weglopen. Dit was in de ogen van de Duitse bezetter ernstig genoeg om ze hierheen te sturen. De regels waren hier strenger en het versturen en ontvangen van post was bijna niet mogelijk. De Joodse mensen werden onder begeleiding van Duitse soldaten en honden begeleid naar hun werk. Het kamp heeft maar liefst bier maanden als strafkamp gediend en bood ruimte aan 75 mannen. De nacht van 2 op 3 oktober 1942 werd het kamp ontruimd en werden alle Joodse gevangenen afgevoerd naar kamp Westerbork onder het mom van gezinshereniging. Het kamp was toegankelijk via een lang zandpad. Het kamp bestond uit pomphuis omringd door een grote woonbarak met meerdere slaapzalen, een wasplaats, een kantine, een keukenbarak, een transformatorhuisje en een woning voor de beheerder. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kamp gebruikt om er de leden van de Nederlandse politieke partij “Nationaalsocialistische Beweging” onder te brengen. Alle barakken zijn in de jaren vijftig afgebroken en tegenwoordig zijn er alleen nog enkele resten van fundamenten te vinden. Op 25 april 2003 heeft Sjaak Stibbe, een oud-bewoner van het kamp, een monument aan de Nijksweg onthuld. Dit monument is tot de dag van vandaag nog steeds te bekijken.

Lees meer

Blesdijke op de kaart