Ga naar inhoud
MAP

Elsloo

Dorp te midden van natuurschoon

Elsloo ontleent haar naam aan de natuurlijke omgeving . Loo betekent bos en de nam Elsloo betekent dus Elzenbos. Elsloo is van oorsprong een agrarisch dorp, dat in de 11e eeuw is ontstaan en langs twee evenwijdig lopende wegen werd gebouwd. Tot het dorp Elsloo worden ook de buurtschappen Tronde en Canada gerekend. Het buurtschap Tronde ligt ten noorden van het dorp. De naam zou zijn afgeleid van het oude Friese “trind” of “trund”, dat rond betekent. De naam van het buurtschap Canada dat ten oosten van het dorp ligt is nog vrij nieuw. Rond 1920 bouwden een aantal boeren in het gebied een boerderij naar Canadees voorbeeld. Omdat zijn ook het land naar Canadees voorbeeld inrichtten noemden zij het gebied Canada.

In Elsloo hecht men veel waarde aan tradities. De bekendste zijn de jaarlijkse verbranding van de paasbult op Eerste Paasdag en de kerstkuier op Eerste Kerstdag. Beide evenementen trekken deelnemers uit de wijde omgeving van het dorp. 

De Schaopedobbe

De natuur in de directe omgeving van het dorp is het mooiste wat Elsloo bezoekers te bieden heeft. Natuurgebieden De Schaopedobbe en De Stobbepoele zijn lopend goed te bereiken. Op fietsafstand ligt Nationaal Park het Drents Friese Woud. Tot de natuur van het dorp hoort ook het essenlandschap in de directe omgeving van buurtschap Tronde.

De Schaopedobbe is een mooi natuurgebied om een wandeling te maken. Vooral omdat het natuurgebied rijk is aan veel zeldzame kruidenplanten die er leven. Daarnaast leven er in dit natuurgebied veel reptielen en amfibieën. Ook voor vogelspotters is dit natuurgebied een genot door de verschillende vogelsoorten die er leven. Het natuurgebied is klein maar heeft dus wel veel te bieden. Het natuurgebied is op twee manieren bereikbaar, dit is via de ingang aan de Kloosterweg en via de ingang aan de Peperstraat. Het gebied is tijdens het broedseizoen niet toegankelijk.

Meer over het natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is het op een na grootste natuurgebied in Nederland (6000 hectare groot!). Het is een gebied gelegen op de grens van Friesland en Drenthe en is een officieel nationaal park. Er zijn verschillende manieren waarop je het natuurgebied kunt doorkruisen, voorbeelden hiervan zijn te paard, te voet of op de fiets. Er leven in dit natuurgebied verschillende soorten dieren, vogels en reptielen. Ook zijn er verschillende wandelroutes van verschillende afstanden. Dit is dus een ideaal gebied voor de echte natuurliefhebber en relatief makkelijk per fiets of auto bereikbaar voor bezoekers van Elsloo. 

Lees meer over dit Nationaal Park

Een rustig dorpje, vlakbij het Drents-Friese Wold, waar je heerlijk kan wandelen.

Uit een review op Google over B&B Janneke

Tjasker

In een prachtig natuurgebied in het authentieke dorpje Elsloo staat een poldermolen verscholen. Een prachtige paaltjasker die rond 1900 gebouwd werd met een monumentele waarde. Jarenlang lag deze tjasker droog opgeslagen in een oude boerderij, totdat de tjasker in het jaar 1978 herontdekt werd. Na de ontdekking is de molen gerestaureerd door de Vesuviusclub en weer teruggeplaatst in natuurgebied De Stobbepoele. De tjasker heeft zijn naam ‘Vesuvius’ dan ook te danken aan deze club, sinds 1978 is het eigendom van Stichting De Fryske Mole. De tjasker is nog maalvaardig en dient als inmaler voor het natuurgebied De Stobbepoele. 

Lees meer

Elsloo op de kaart