Ga naar inhoud
MAP

Natuurgebied Schaopedobbe

Elsloo

De Schaopedobbe is een prachtig heidegebied in Zuidoost Friesland. Dit gebied heeft vennen, een zandverstuiving en groepjes bomen. Doordat het gebied erg voedselarm is, leven er juist bijzondere soorten planten en dieren.

De Schaopedobbe is een prachtig heidegebied in Zuidoost Friesland van ongeveer 90 hectare groot, dat bestaat uit vennen, een zandverstuiving en groepjes bomen.

Doordat het gebied erg voedselarm is, leven er juist bijzondere soorten planten en dieren die elders niet gedijen.

Hier heb je zeldzame kruiden, zoals valkruid, grote wolfsklauw, heidekartelblad en moeraswolfsklauw. Qua dieren moet je denken aan hagedissen, adders, kikkers en salamanders. Ook tientallen soorten vlinders zien dit gebied als thuis, zoals het groentje, kommavlinder en heideblauwtje. Maar de meest voorkomende dieren zijn de vogels: denk aan de boompieper, geelgors, boomleeuwerik en sinds kort de nachtzwaluw.

Vroeger werden de schapen in de ven (de dobbe) gewassen voordat ze werden geschoren, zo komt het gebied aan zijn naam. 

Mensen kunnen door het gebied fietsen en wandelen. Aan de noordzijde van de Schaopedobbe ligt een fietspad, dat loopt van de Peperstraat in Elsloo tot aan de Haerdijk bij Langedijke. Er is een rood gemarkeerde wandelroute van 4 kilometer in dit gebied. Een parkeerplaats vind je aan de Peperstraat in Elsloo, vanwaar je je wandeling kunt starten. De hond mag mee, mits aangelijnd. Let op:  tijdens het broedseizoen is een deel van het gebied afgesloten.

Natuurgebied De Schaopedobbe is in eigendom van It Fryske Gea.  

Dit natuurgebied is gelegen aan rondje 9 van het Bonifatius Kloosterpad. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Natuurgebied Schaopedobbe

Peperstraat
Elsloo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten