Ga naar inhoud
MAP

Noordwolde

Rotandorp Noordwolde

Het lommerrijke Noordwolde ligt daar waar het Drents Friese Wold geleidelijk overgaat in de Lindevallei. Bossen en heidevelden in het zuiden en oosten; coulissenlandschap en een slingerend beekdal ten noorden en westen van het dorp.

Op deze plek ontstand 200 jaar geleden een levendige rietvlechtindustrie. In Noordwolde werd ook een rietvlechtschool opgericht, hier is nu het Nationaal Vlechtmuseum gevestigd. Hier kun je alles leren over de vlechtindustrie uit verleden van de regio, maar je treft er ook design stoelen van modern vlechtwerk.

In Het Andere Friesland wisten we het al lang; rotan is een prachtig materiaal voor de inrichting van je huis. Ook nu wordt er nog veel gevlochten, bijvoorbeeld tijdens de vlechtcafé’s. Daarnaast kun je aan workshops deelnemen om zelf de techniek van het vlechten met wilgentenen of stro te leren.

 
Ga naar de website
Vlechtmuseum instructie Vlechtmuseum Noordwolde

Ik was verrast door het verhaal en de locatie van het Nationaal Vlechtmuseum

DIY expert - Wimke Tolsma

Toegangspoort Koloniën van Weldadigheid

Noordwolde is de toegangspoort voor de Koloniën van Weldadigheid; deze bijzondere systematische zelfvoorzienende agrarische nederzettingen zijn te vinden in het nabijgelegen Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen. Omdat dit cultuurlandschap uniek op de wereld is, staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

Bezoek ook één van de bezoekerscentra voor het verhaal van landlopers en paupers, die meewerkten aan een experiment in sociale hervormingen. Het doel hiervan was om arme mensen in 'ijverige' burgers te transformeren en om van 'braakliggend' terrein, productieve landbouwgrond te maken. 

Lees meer hierover
Openbaar onderwijs 1900 Wandelen rond oude gebouwen

Wat is er te doen in Noordwolde

Noordwolde op de kaart