Ga naar inhoud
MAP

Katlijk

Divel-Jeije

Kwade geesten verdrijven, dat kunnen ze wel in Katlijk! Tijdens het Sint-Thomasluiden tussen 21 december en 31 december worden de klokken bij de Thomaskerk veelvuldig geluid. Het Sint-Thomasluiden is een traditie die met name in Zuidoost Friesland in ere wordt gehouden. Hier zijn namelijk veel vrijstaande klokkenstoelen, waaronder in Katlijk. Iedereen mag tijdens de eerder genoemde dagen tussen 7.00 en 22.00 uur een ruk aan de klokken geven.

Oorspronkelijk ging het luiden van de klokken dag en nacht door. De gemeente Heerenveen heeft ooit een stokje willen steken voor het luiden van de klokken en zelfs de klepels uit de klokken verwijderd. De inwoners van Katlijk wisten hier steeds weer een oplossing voor te vinden, waardoor de klokken toch geluid werden. Heden ten dage weet de gemeente de traditie echter weer te waarderen; er wordt zelfs subsidie gegeven voor het luiden van de klokken. 

Vroeger werd het Sint-Thomasluiden ook wel Divel-Jeije genoemd, oftewel: duivels wegjagen. 

Lees meer over het St. Thomasluiden

Wapendroppings in het Ketliker Skar

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet het Friese verzet het oog vallen op het Ketliker Skar voor het uitvoeren van wapendroppings. Drie daarvan slaagden, in november 1944. Dat is bijzonder te noemen, want lang niet alle wapendroppings in Friesland waren succesvol. Deze drie dus wel. Het leverde het verzet 72 wapencontainers en 6 manden proviant op.

In het Ketliker Skar is een monument dat doet herinneren aan de wapendroppings van ruim 75 jaar geleden. Architecte Nynke Rixt Jukema maakte van de vleermuis een ambassadeur die past bij de kwetsbaarheid, de plek en de beleving van de nacht. Het monument bestaat dan ook uit drie vleermuisonderkomens, verstopt in reconstructiewapendroppingskokers.

Sinds 17 december 2020 is er een tentoonstelling te zien bij informatiecentrum It Beekpronkje over de wapendroppings. Hier staan drie luisterpalen die met de ellenboog of knie te activeren zijn en waarbij je de verhalen kunt horen van familie van de mannen die betrokken waren bij de wapendroppings. 

Lees hier meer over de wapendroppings

Wandel in de regio Katlijk

Wat is er te doen in Katlijk?

Katlijk op de kaart