Ga naar inhoud
MAP

Andere Energie

In Zuidoost Friesland heerst een andere energie. Hier gaat alles net even anders dan anders.

De inwoners zijn zelfstandig en eigenwijs. Denk aan de winnaarsmentaliteit rondom Sportstad Heerenveen, de vrijgevochten Wâldpyk die in de Friese Wouden leeft en de Stellingwerver die de onafhankelijke boerenrepubliek van vroeger levendig houdt.

Maar ook staat deze regio bekend als plek waar je heerlijk kunt opladen en waar duurzame initiatieven voedingsbodem vinden.

#2uurnatuur Challenge

#2uurnatuur Challenge Fotograferen op de heide

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minimaal 2 uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. En dat kan gewoon dichtbij huis: wandelen, fotograferen, zwemmen, fietsen of gewoon op een bankje zitten. Zuidoost Friesland is de plek bij uitstek om te starten met jouw #2uurnatuur Challenge!

Innovatielab Thialf

Innovatielab Thialf Sportstad Heerenveen Thialf

In Thialf, het schaatshart van de wereld, voél je de energie stromen. En niet alleen als je over het supersnelle ijs schiet.

Onder de naam Innovatielab Thialf werken ze hier hard aan innovaties voor de schaatswereld. In 2017 wonnen de Heerenveners de award voor Most Innovative Ecosystem. 

'Het bruine goud'

'Het bruine goud' Riet water Tjonger

Ooit was heel Nederland afhankelijk van turf als energiebron; grondeigenaren verdienden er goed aan. Waar vroeger arme turfarbeiders zwoegden om in leven te blijven, is nu prachtige natuur ontstaan. 

In het afgegraven veengebied de Rottige Meente kun je nu opladen tijdens een heerlijke kayaktour. 

Verhalenboom

De verhalenboom Andere Energie

Blue Zone Bakkeveen

Blue Zone Bakkeveen

Huisarts Jon Brouwers uit Bakkeveen heeft als missie om van zijn dorp een zogenaamde 'Blue Zone' te maken.

Blauwe zones zijn gebieden waar mensen meetbaar langer leven, door gezonder te eten, meer te bewegen en veel onderlinge contacten hebben. Bijvoorbeeld de Japanse eilanden van Okinawa zijn aangewezen als Blue Zone.

Veel dorpsbewoners doen mee en gebruiken een kook- en leefstijlgids. Daardoor is het bij de huisarts in Bakkeveen nu minder druk op het spreekuur; mensen vallen af en voelen zich fitter!  

Biosintrum

Biosintrum Biosintrum Oosterwolde

Een kenniscentrum dat voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaat.

In dit Ecomunitypark in Oosterwolde werken bedrijven en studenten samen om nieuwe slimme ideeën, producten of oplossingen te bedenken voor een duurzame toekomst. Ook kun je er vergaderingen of congressen organiseren. 

Lantenfanten

Lantenfanten Lantenfanten Friesland

Wist je dan de bakermat van het lantenfanten in Zuidoost Friesland ligt? In Beetsterzwaag kunnen ze je alles leren over het nut van het niets doen!

Op pelgrimspad

Op pelgrimspad Kerk Oldeberkoop

Wil je andere energie opdoen in je leven? Ga op pelgrimspad. Er lopen prachtige LAW routes door heel Zuidoost Friesland. Met de hoogste kerkdichtheid van Europa is Friesland een bezinningsbestemming van formaat.

Volk zonder uren

Volk zonder uren Veenarbeiders

Zo noemen ze de inwoners van De Frije Wiken, een prachtig gebied middenin de Friese Wouden. Volk zonder uren is een roman van Evert Zandstra uit 1949, over een jongeman die zich aan het armoedige bestaan in het veen ontworstelt.

De Tjonger

De Tjonger

Deinkend an Stellingwaarf zie ik de Tjonger tussen Langelille en Schoterziel.

En ‘ier In de luwte van de diek beminde ik een lieve maegd genaemd Cecile. 

Oông as waeterlelies, lippen smaekend.

Liever kleine baas dan grote knecht

Bekende uitspraak over de vrijgevochten Wâldpyk