Ga naar inhoud
MAP

Lange afstand wandelingen in Het Andere Friesland

Wie houdt van een uitdaging op wandelgebied, gaat voor een LAW-route. Oftewel: een Lange Afstandswandeling. Er zijn in Friesland verschillende LAW-routes waarvan een aantal in zijn geheel of deels door Het Andere Friesland gaan. Deze routes zijn stuk voor stuk aanraders, dus met welke je ook begint: je hebt altijd een verrassende en bijzondere route te pakken.

Bijzonder aan de LAW-routes is dat deze verschillende thema's hebben. Zo loop je het Bonifatius Kloosterpad bijvoorbeeld in de voetsporen van de heilige Bonifatius. Het Stellingenpad loop je langs de oude Stellingwerven en het Koningspad XL laat je de ontwikkelingen in het landschap rondom de Boarn zien.

Koningspad XL

Een kronkelende rivier genaamd de Boarn, of in de volksmond ook wel Alddjip of het Koningsdiep, is de levensader van heel veel leven in het landschap eromheen. In het Beekdal Koningsdiep kun je prachtige wandelingen maken. Het Koningspad XL is een relatief korte LAW-route, die totaal 120 kilometer meet en is opgedeeld in 14 etappes. Deze etappes variëren in lengte van 9 tot 21 kilometer. Onderweg kom je o.a. langs de dorpen Akkrum, Aldeboarn, Bakkeveen, Beetsterzwaag en Gorredijk.

Het landschap? Dat is zo afwisselend dat je het niet in één woord kunt omschrijven. Weilanden, bossen, heidevelden; het is er allemaal. 

Overnachten tijdens je tocht over het Kloosterpad XL kan onder andere bij B&B's en trekkershutten.

Ontdek meer
Wandelen buiten

De verschillende etappes

Streekpad Noardlike Fryske Wâlden

Het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden gaat door zowel Noordoost- als Zuidoost Friesland. Het beste van twee werelden dus! Er zijn tien etappes, goed voor 150 kilometer. Je wandelt door een kleinschalig landschapsgebied, met veel zandpaden en veldwegen. Een aanrader! 

 

Ontdek meer over de Noardlike Fryske Wâlden
Fietspaadje Rottevalle noardlike fryske walden paardebloemen zandpad bosjes

De etappes

Bonifatius Kloosterpad

Wandel in de voetsporen van de heilige Bonifatius met het Bonifatius Kloosterpad! Zoals bekend is hij in 754 na Christus bij Dokkum vermoord. Maar de weg er naartoe is minstens zo interessant!

Ontdek meer

De etappes

Stellingenpad

Uitgeroepen tot Wandelroute van het jaar 2023! De (oude) Stellingwerven zijn het toneel van een prachtige nieuwe LAW-route, genaamd het Stellingenpad. Dit streekwandelpad gaat door Friesland, Drenthe en Overijssel en telt in totaal 260 kilometer. Bijzonder aan deze route is dat het het landelijke wandelknooppuntennetwerk volgt en dus geen eigen markering volgt.

Ontdek meer van het Stellingenpad

De etappes

100 kilometer van Appelscha

Een mooie overzichtelijke lange-afstands wandelroute is de 100 kilometer van Appelscha. Je wandelt door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, langs de Schoapedobbe, de Stobbepoel, de Bekhofschans, de Dellebuursterheide, het Diakonieveen, Ontwijk, de Duurswouderheide, het Blauwe Bos en het Fochteloërveen. Het beste van alle natuurgebieden bij elkaar! Natuurlijk kom je langs de uitkijktorens De Zeven, de uitkijktoren van Ravenswoud en de Bosbergtoren. Je kunt de route op elk gewenst punt beginnen.

Je vindt de route hier

Er zijn in Friesland nog meer LAW-routes te wandelen die ook door Het Andere Friesland gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de pelgrimsroute het Jabikspaad? Of het Groot Frieslandpad? Het Friese Woudenpad (niet te verwarren met het Streekpad Noardlike Fryske Wâlden) is ook een aanrader.

Welke LAW-route je ook wandelt; je loopt altijd door een prachtig landschap, bijzondere natuur en je komt altijd thuis met een goed verhaal!