Ga naar inhoud
MAP

Hemelvaartsdag in Zuidoost Friesland

Geniet van het voorjaar

Hemelvaartsdag is de perfecte dag om er eens even lekker op uit te gaan. Alleen, met z'n tweeën of gezellig met het hele gezin.

In Het Andere Friesland kun je genieten van rust, ruimte, of juist van een potje stevig mountainbiken door de bossen! Uitgefietst? 's Middags plof je lekker op het terras!

Tijdens Hemelvaartsdag naar Friesland? Wij zetten de leukste tips voor je op een rijtje!

Nog op zoek naar een accommodatie voor de komende weekenden? Lees meer over overnachten in Zuidoost Friesland!

Het water op

Denk je bij het Friesland automatisch aan water? Dat is niet zo vreemd, want daar hebben we veel van. Ook in Zuidoost Friesland! Zuidoost Friesland hoort dan wel niet bij het merengebied, er is genoeg waterpret mogelijk. Zo kun je in natuurgebied De Rottige Meente bijvoorbeeld heerlijk kayakken en ligt Nationaal Park De Alde Feanen in onze achtertuin. En daar kun je dan weer heerlijk sloepvaren, kanoën, zeilen en met motorjachten varen. Ook een pareltje van een natuurgebied is De Deelen, een landschap dat doet denken aan de kwelders langs de Waddenzee. En dat middenin Friesland! Dit is een prachtig natuurgebied om het suppen te ontdekken. Als je één keer op die plank hebt gestaan, dan wil je ongetwijfeld meer. Dat kan: de route Mildam-Oranjewoud (het eindpunt zie je op de foto van SUP AWAY Heerenveen hiernaast) is ook een aanrader.

Meer waterpret vind je hier!

Je loopt het risico dat je er verslaafd aan raakt.

SUP AWAY Heerenveen

De leukste tips voor kids!

Kriebelbeestjes zoeken

Kriebelbeestjes zoeken

In Appelscha is het bezoekerscentrum Nationaal Park Drents-Friese Wold geopend! Bij dit bezoekerscentrum kun je drie erg leuke routes kopen die je met je kinderen kunt wandelen. Een grote hit is natuurlijk het kabouterpad, maar minstens zo leuk is de Kriebeldiertjestocht. Met kinderen zoeken naar kriebelbeestjes is een feest voor jong en oud. Je verwondert je samen over die vernuftige diertjes, met al die kriebelpootjes.

Speel bij de Spokeplas

Speel bij de Spokeplas

Het klinkt misschien eng, de Spokeplas. Maar eenmaal op bestemming bij de Spokeplas bij Noordwolde dan heb je geen kind meer aan ze; hier zullen je kinderen zich helemaal uitleven en misschien zelfs al wel een paar meter zwemmen... Even afwachten nog wat het weer gaat doen tijdens Hemelvaartsdag! Het afgelopen jaar zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst bij de Spokeplas, dus dit recreatiestrand is weer helemaal in trek!

Schatzoeken

Schatzoeken

Houden je kinderen niet van wandelen? Dat wordt wel anders zodra je gaat geocachen! Door het schatzoek-element toe te voegen aan je wandeling wordt iedere wandeling een feestje. Bovendien worden je kinderen ook intellectueel uitgedaagd. Soms moeten er namelijk puzzel opgelost worden voordat je een slotje kunt openen. Of er is een cryptische hint die je wijst op de verstopplek van de cache. Leuk voor grote en kleinere kinderen!

De beelden nodigen uit om eens omheen te lopen.

Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère

Outdoor exposities

Als je denkt aan kunst in de buitenlucht denk je misschien niet direct aan Zuidoost Friesland. Maar waarom eigenlijk niet? Juist in Het Andere Friesland is veel te zien en te beleven. En het leuke is, het is hier net een beetje anders dan op andere plekken. Je vindt de kunst namelijk soms zomaar ergens in het landschap, zoals de beelden van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader. Of je vindt beelden gekerft in bomen, die de verhalen vertellen van Friese sagen en legenden, zoals in Olterterp. Ook leuk: kunst gemaakt van wilgentenen, die je wijzen op het unieke coulissenlandschap van de Noardlike Fryske Wâlden. En voor wie helemaal de fantasie wil laten prikkelen is er de "Kijkhut voor de niet-bestaande vogels van de Rottige Meenthe" aan het Voetpad in Spanga.

Op de foto's zie je beelden van de beroemde kunstenaar Tony Cragg. Zijn beelden waren al te zien in Sao Paulo, New York, Sydney, en nu in ... Oranjewoud! Ga naar Museum Bélvedère om deze beelden te bekijken.

Lees meer over outdoor art

Tijdens de eerste lockdown in 2020 zijn veel mensen de natuur weer meer gaan waarderen, omdat het zo'n beetje het enige uitje was dat 'open' was. Ook nu andere activiteiten heel langzaamaan weer van start gaan blijft het een goed idee om je onder te dompelen in de schoonheid van de natuur. Daarbij wijzen we je graag wel op een aantal spelregels, die voor de meesten natuurlijk als vanzelfsprekend worden beschouwd.

- Laat niets achter, behalve je voetstappen
- Blijf op de paden om de natuur niet te verstoren
- Houd rekening met dat het momenteel het broedseizoen is.
Dat betekent o.a. géén honden meenemen waar dat niet toegestaan is en geen lawaai maken

 

Bezoek de Nationale Parken

Leuke en bijzondere Beleefroutes - Laat je onderweg informeren over wat je ziet!

Na een leuke activiteit in de natuur kun je vanaf 12 uur 's middags goed terecht op de terrassen in de hele regio. Geniet van een uitgebreide lunch in het zonnetje, een welverdiende Radler na een mountainbiketocht door de bossen of besluit om al vroeg aan de borrel te gaan. De gastvrije horecaondernemers uit Zuidoost Friesland staan klaar om je tijdens Hemelvaartsdag helemaal in de watten te leggen!

Heb je ook zo genoten van je meivakantie in Het Andere Friesland? Plaats je foto's van Zuidoost Friesland dan op social media met de hashtag #HetAndereFriesland!