Ga naar inhoud
MAP

Leve het Water!

Friezen zijn de gelukkigste mensen van Nederland. Dat schijnt in het water te zitten. Zowel jouw lichaam als Friesland bestaan voor 50% uit water. Hoewel Zuidoost Friesland vooral bekend staat om haar mysterieuze bossen en haar bijna Drents ogende heide, hebben ook wij veel aan het water te danken.

Vier je dit jaar met ons mee? Leve het water!

Friese Waterlinie

Friese Waterlinie Friese waterlinie Frieschepalen

De geschiedenis is af te lezen aan ons landschap. Bezoek de verschillende schansen van de Friese Waterlinie die al in de 16e eeuw zijn aangelegd. 

Oude waterwegen

Oude waterwegen Uitdiepen Compagnonsvaart Gorredijk

Door heel de Zuidoosthoek van Friesland kronkelt de Turfroute. Een vaarroute die in vroeger tijden met de hand gegraven is om het bruine goud te kunnen afvoeren. 

Schoon water

Schoon water Otter

Wist je dat de otter alleen kan overleven in gebieden met heel schoon water? In Zuidoost Friesland is dat het geval. Bijvoorbeeld in de Rottige Meente leven otters. Hier is tevens een otter-opvang bij de Rietnymf gevestigd.  

Watertoren hotel

Watertoren hotel watertoren hotel Nes luchtfoto

Logeren in een voormalige watertoren? Mensen zonder hoogtevrees zijn welkom in Nes.

Zoefff

Zoefff

De bekendste schaatsbaan van heel Nederland is in Heerenveen te vinden. Thialf is een splinternieuw ijsstadion waar ze over alle kennis en technieken beschikken om supersnel ijs te maken. 

Zwemmen in het bos

Zwemmen in het bos Canadameer

Waar anders dan in Zuidoost Friesland vind je prachtige meertjes in het bos, waar je op een beschutte plek kunt zwemmen? 

Met anti-zandstorm garantie. 

*

Leve het water logo

Skûtsjestad Drachten

Skûtsjestad Drachten Skûtsje rotonde Drachten

Wist je dat heel veel skûtsjes ooit in Drachten zijn gebouwd? Bij de Drachtster werf Van der Werff werden veel boten gebouwd die nodig waren voor het vervoeren van turf. Bij de entree van Drachten is skûtsje 'Hendrika' op een rotonde geplaatst als herinnering.

Theewater

Theewater Theedrinken

Proef het water uit Zuidoost Friesland in één van onze theetuinen. En geniet daarnaast van de rustgevende groene omgeving. 

Een pontje meer?

Een pontje meer? Pont de Veenhoop - de Grietman

Rondom De Veenhoop kun je een mooie wandeling of fietstocht maken, waarbij je halverwege met een veerpontje over het water van de Ee wordt gezet.

Ta wolfeart woe it wetter us drage - Het water droeg ons naar welvaart

Uit gedicht Harmen Wind