Ga naar inhoud
MAP

Ontdekjeplekje ontdekt Akkrum en omgeving

Lydia Annema van de blog Ontdekjeplekje ging 24 uur op pad in de regio Akkrum en omgeving. Deze omgeving is haar niet geheel onbekend, maar hoe is het om als toerist deze omgeving te verkennen? En ook nog eens op een moment dat er een zware storm over Nederland raast?

 

Blokhut Sparjebird

Blokhut Sparjebird

De tour begint bij Blokhut Sparjebird. Op zo’n 20 minuten van Akkrum rijden vind je dit idyllische plekje midden in de bossen van Hemrik. Samen met haar vriendin Marianne geniet Lydia van een lekkere lunch. ,,Ik wist al dat dit plekje goed vertoeven is, maar ook nu weer geniet ik intens van de sfeer en ambiance en natuurlijk van het lekkere eten. Dit plekje blijft magisch, je waant je volledig in de bossen en tussen het groen en de sfeer is gewoon zo relaxt!" Wanneer de buiken gevuld zijn is de storm iets gaan liggen en durft het duo de auto weer in te stappen; op naar de volgende stop!

Museum Dr8888

Museum Dr8888

Museum Dr8888 vind je in een oud klooster. Er zijn mooie exposities van Kurt Schwitters en Lydia en Marianne worden overladen door verhalen van de gebroeders Rinsema uit Drachten. ,,Ik leer deze middag veel; over Dada in de regio van Drachten en ook over de geschiedenis van het dorp. Ook zeer interessant vond ik het stuk over Merzbau; wat een creativiteit!"

De tentoonstelling ‘EIN PARADIES FÜR DIE NEUE KUNST van Kurt Schwitters is nog t/m 24 september te zien in het museum.

VVV Drachten

VVV Drachten

In het Museum DR8888 zit ook het VVV Drachten gevestigd. ,,Janneke van VVV Drachten ontvangt ons hartelijk. Eigenlijk stond er een stadstour op het programma, maar vanwege de storm wordt er besloten om die niet door te laten gaan. Gelukkig worden we vriendelijk opgevangen en is er in het museum genoeg te zien en te horen!"

Papegaaienbuurt

Papegaaienbuurt

De ‘papegaaienbuurt’ in Drachten was Lydia al bekend, maar over het ontstaan wist Lydia nog weinig. ,,Die verhalen kende ik nog niet. Wist jij dat de kozijnen 2 jaar na dato alweer wit en groen geverfd werden omdat het zoveel stof deed opwaaien?"

De Koken

De Koken

Na het bezoek aan Drachten gaat het duo naar Akkrum, waar ze eten bij De Koken. Een klein restaurantje aan de haven van Akkrum waar je, als het mooi weer is, echt heerlijk op het terras kunt zitten. ,,Helaas is dat mooie weer er nu nog niet, dus pakken wij een plekje binnen en kletsen gezellig bij. We doen een hapje en een drankje (heerlijke pizza gegeten!) en proeven de relaxte sfeer die er hangt. Het is er klein, maar gewoon lekker ‘thuiskomen’."

Watertoren Nes

Watertoren Nes

,,De grote watertoren is al vanaf een grote afstand te zien en naarmate ik dichterbij kom wordt hij steeds imposanter. De lift brengt me naar de tweede verdieping, een stukje met de trap en dan… het uitzicht….! Wauw!" 

De watertoren heeft twee suites die je kunt huren als hotelkamer. Elke suite heeft alle ruimte, een eigen kitchenette en een groot tweepersoons bubbelbad. Lydia's vriendin Marianne wordt inmiddeld afgewisseld door Angelique die Lydia de rest van de avond komt vergezellen.

Slach om Akkrum

Slach om Akkrum

Ook leuk om te doen als je in Akkrum bent is het wandelen van de kunstroute “Slach Troch Akkrum”! De route is vier kilometer lang en het thema is “verbinding”. Onderweg zie je allemaal mooie kunstwerken en kun je ook nog eens genieten van dit mooie dorp tijdens je wandeling.

Suppen van Akkrum naar Terherne

Suppen van Akkrum naar Terherne

De volgende dag, wanneer Poly is gaan liggen, stapt Lydia op de SUP om van Akkrum richting Terherne te suppen. ,,Een prachtig waterrijk gebied sup ik doorheen, de uitgestrekte weilanden en de stilte geven mij een fijn gevoel. Wat is dit mooi zeg!"

Naar Waterland van Friesland

Naar Waterland van Friesland

Lydia sluit haar 24 uur in de omgeving van Akkrum af en vervolgt haar reis richting Sneek, vanwaar ze de omgeving Terherne gaat verkennen in het hart van Waterland van Friesland!

Akkrum op de kaart