Ga naar inhoud
MAP

Herfstvakantie in Zuidoost Friesland

Geniet van de herfst

Ben je ook zo toe om er lekker op uit in de herfstvakantie? In Het Andere Friesland kun je heerlijk actief zijn in de natuur, geniet je van rust en ruimte en van stampen in de plassen. Nu de dagen weer korter worden is het ook heerlijk om lekker uitgebreid te tafelen in een fijn en knus restaurant.

Ga je tijdens de herfstvakantie naar Zuidoost Friesland? Wij zetten de leukste tips voor je op een rijtje!

Nog op zoek naar een accommodatie? Lees meer over overnachten in Zuidoost Friesland!

De leukste tips voor kids!

Dino Experience Liveshow

Dino Experience Liveshow

Kom in de herfstvakantie naar Verkeers- en Attractiepark Duinen Zathe en kom oog in oog staan met een dino tijdens de Dino Experience Liveshow! De Dino Experience neemt je mee op reis naar de bijzondere wereld van dinosaurussen. Een stoere ranger vertelt je alles over dinosaurussen. Na de show is er een meet & greet. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Buiten spelen

Buiten spelen

Met de zon op je bol heb je als kind niet veel nodig. Er zijn talloze speeltuinen in de regio, maar de natuurspeeltuinen waar de kinderen lekker vies kunnen worden zijn bij veel kinderen favoriet! Ga daarvoor bijvoorbeeld naar Sparjebird in Hemrik, het Oerrr speelbos in Bakkeveen, het strandje bij De Leijen bij Rottevalle of De Bosheuvel in het Wallebos van Beetsterzwaag. 

Expositie over games

Expositie over games Museum Belvedere

In Museum Belvédère kun je van 9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022 een expositie bekijken over kunst in games. Hoe vet is dat! Kunst speelt namelijk een hele grote rol in de ontwikkeling van games. Zonder kunst, geen games op je PC. Kom dus achter je computerscherm vandaan en beleef de kunst van games eens in een museum!

Coole Kidsnacht

Coole Kidsnacht

Tijdens de Coole Kidsnacht op vrijdag 15 oktober opent Museum ‘t Kiekhuus tussen 's avonds de deuren alleen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Dit tijdstip zorgt ervoor dat kinderen het rijk ‘alleen’ hebben. Kinderen kunnen dan op 'muizenjacht'...

Kinderboerderij

Kinderboerderij

Het is misschien wel de mooiste kinderboerderij van heel Friesland: De Naturij in Drachten! Buiten spelen, binnen spelen, met je blote voeten door de drek; het kan er allemaal en er is één ding zeker: je kinderen willen nooit meer naar huis.

Binnen spelen

Binnen spelen Jumpstyle

Zul je net zien, ben jij lekker op vakantie in Zuidoost Friesland, valt de regen met bakken uit de hemel. Gelukkig zijn er ook voldoende leuke indooractiviteiten te bedenken voor als je met kinderen op vakantie bent.

Vrij schaatsen

Vrij schaatsen

Of je nu een geoefende schaatser bent of nog graag wat wilt gaan oefenen voor als er misschien weer eens een strenge winter komt, in ijshal Thialf in Heerenveen kun je heerlijk vrij schaatsen. Op dezelfde baan als waar grootheden als Sven Kramer records heeft gereden!

Verdwalen

Verdwalen

In het doolhofpark achter Grillrestaurant de Dwaler kun je prachtige avonturen beleven! Er zijn verschillende doolhoven, een speeltuin en een goudstroom waar kinderen op zoek kunnen naar goud! Neem wel droge en schone kleren mee want je kunt er vies worden!

Kaarsen maken

Kaarsen maken

Bij pannenkoekenrestaurant De Koppejan in Jubbega zijn allerlei leuke activiteiten te doen (reserveren is wel noodzakelijk) waaronder bijvoorbeeld kaarsen maken, midgetgolf en aardewerk beschilderen. Naderhand eet je natuurlijk de lekkerste pannenkoeken!

Bijzondere uitjes - Net even iets anders dan anders

 • Roze Zaterdag Leeuwarden

  Niet in Zuidoost Friesland, maar wel heel dichtbij: in Leeuwarden vindt op zaterdag 16 oktober Roze Zaterdag plaats. Een evenement waarbij diversiteit in al haar vormen gevierd wordt en waarbij in bittere ernst aandacht wordt gevraagd om aandacht tegen geweld tegen de LHBTI+-gemeenschap.

  Lees meer
  Roze Zaterdag Leeuwarden
 • Avondje bijzonder theater

  Ga op 16 of 17 oktober naar de locatietheatervoorstelling 'De Wettertoer' in het zwembad van Sportstad Heerenveen. Binnen de voorstelling staat de voormalige legendarische Watertoren van Heerenveen centraal. Het verhaal wordt gebracht als absurde vertelling met spektakel, muziek en video. 

  Lees meer
  Avondje bijzonder theater
 • Vlooienmarkt Bakkeveen

  De herfstvakantie begint goed met een bezoek aan één van Frieslands grootste vlooienmarkten in Bakkeveen op zaterdag 16 oktober! 

  Lees meer
  Vlooienmarkt Bakkeveen

Leuke en bijzondere Beleefroutes - Laat je onderweg informeren over wat je ziet!

Bezoek alle Nationale Parken - Het zijn er drie... Weet jij welke?

De natuur in volle glorie

In Het Andere Friesland zijn we rijkelijk gezegend met prachtige natuur. We hebben maar liefst drie Nationale Parken in ons midden, waar het goed vertoeven is voor veel plant- en diersoorten. Er wordt veel aandacht besteed aan het beheer ervan en dat is te merken. Zo is de waterkwaliteit in Nationaal Park De Alde Feanen zo gunstig dat de otter zich er prettig voelt, dat geldt overigens ook voor Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daar, en in het Nationaal Park Drents-Friese Wold is tevens de zeldzame boommarter te vinden.

In alle drie de Nationale Parken is ook ruim baan voor de mens, mits die rekeninghoudt met de kwetsbaarheid van de natuur. Zo kun je zowel de Alde Feanen als de Weerribben-Wieden goed ontdekken vanaf het water en is het Drents-Friese Wold bij uitstek geschikt voor wandel- en fietstochten. 

Tijdens de herfstvakantie kun je eigenlijk niet om deze drie Nationale Parken heen. Welke ga jij bezoeken? En voor welk Nationaal Park kom je graag nog eens terug?

Lees meer
Alde Feanen uitkijktoren houten brug riet

Nog geen plek om te overnachten gevonden? - Scroll door B&B's en hotels in Zuidoost Friesland!

Buitensport Walhalla Appelscha

Wandelen, fietsen, mountainbiken, klimmen, kanoën, suppen, trailrunning, paardrijden of golfen; aan welke regio denk je dan? Appelscha natuurlijk! Al meer dan honderd jaar is Appelscha en omgeving dé locatie voor de buitensport. Prachtige routes liggen er voor je klaar, of je nou te fiets, te voet of te paard gaat. Ook voor klimmers is Appelscha de plek waar het allemaal kan. Ga het klimbos in of beklim De Bosbergtoren, al is het alleen maar vanwege het fenomenale uitzicht. 

En wil je gewoon even lekker stampen in de plassen of met je laarzen door de bossen banjeren? Ook dat kan gewoon in de bossen van Appelscha.

Lees meer

Ontzettend leuk klimbos! Samen met dochter van 6 voor het eerst wezen klimmen. Duidelijke uitleg, mooie route. Niet te moeilijk maar toch uitdagend!

Review voor De Jongens van Outdoor

Heb je ook zo genoten van je herfstvakantie in Het Andere Friesland? Plaats je foto's van Zuidoost Friesland dan op social media met de hashtag #HetAndereFriesland!