Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Het mooiste wat Friesland te bieden heeft in één fietsroute.
In dit rondje start je bij TOP De Veenhoop, waarna je van het prachtige natuurgebied De Kraanlannen achtereenvolgens Aldeboarn, Nes-Akkrum, natuurgebied De Deelen, Tijnje, Beetsterzwaag en Olterterp naar het centrum van Drachten fietst. Vanuit Drachten fiets je de laatste kilometers van deze route via Oudega en Earnewâld weer terug naar De Veenhoop. Als laatste onderdeel van deze route steek je met het pontje 'De Grietman Eco' het Grietmansrak over.
Tijdens zijn er op verschillende plaatsen de mogelijkheid om een kop koffie te drinken of uitgebreid te lunchen. Dit kan ook bij het start- en eindpunt van de route.
De route is in totaal 74,4 kilometer, dus trek er flink de tijd voor uit!
Dit ga je zien
9215 VZ De Veenhoop
TOP De Veenhoop
Vanaf de TOP in het centrum van het dorp De Veenhoop, kun je zo het waterrijke Nationaal Park De Alde Feanen intrekken!
Natuurgebied De Deelen
De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.
Het Tripgemaal
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Sint Martenskerk (Dorpskerk) Beetsterzwaag
De huidige Sint Martenskerk (Dorpskerk) van Beetsterzwaag is een Rijksmonument en stamt uit 1803. Daarvoor stond er op dezelfde plek een oude bouwvallige middeleeuwse kerk. In de kerk zijn oude grafzerken en eikenhouten herenbanken en een mooi bewerkte eikenhouten kansel.
Savour
Mediterrane eetwinkel in het centrum van Beetsterzwaag. Bij Savour kunt u ook terecht voor tips, folders en kaarten om Beetsterzwaag en omstreken te verkennen.
Lycklamahuis
Gebouwd rond 1825, staat dit monumentaal pand in het hartje van Beetsterzwaag en is zonder twijfel een imposant gebouw. Dit gebouw werd in opdracht gesticht door Catharina Johanna Aebinga van Humalda en had oorspronkelijk maar één woonlaag.
Ons Huis (armenhuis)
Het Armenhuis in Beetsterzwaard is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Harinxmastate
Het monumentale pand Harinxmastate ligt in het Friese dorp Beetsterzwaag. Met een karakteristiek uiterlijk, neo classicistische stijl en het bijbehorende park in Engelse landschapstijl behoort dit pand tot een van de mooiste gebouwen in Friesland.
Park Huize Olterterp
Park Huize Olterterp was vroeger onderdeel van het Landgoed Olterterp. Het oorspronkelijke slot uit 1793 was eigendom van de familie Van Boelens. De familie zwaaide hier de scepter, maar was niet altijd...
St. Hippolytuskerk Olterterp
Romantisch kerkje met klokkenstoel, in de bosrand gelegen, vlakbij Beetsterzwaag, dateert uit 1500 met een toren uit 1744. Behoort aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken en is vooral als concertzaal, expositieruimte, en trouw- of rouwlocatie in gebruik.
TOP Beetsterzwaag/Olterterp
Vanaf het Toeristisch Overstap Punt Beetsterzwaag/Olterterp kun je zo prachtige bossen van Olterterp en Beetsterzwaag intrekken!
Karmelklooster Drachten
Dit is het enige authentieke kloostergebouw dat Friesland nog kent. In 1993 vertrokken de laatste zusters en werd het gebouw in gebruik genomen als congreslocatie. Momenteel wordt het verbouwd tot een zorginstelling.
Museum Dr8888
Welkom bij Museum Dr8888: een inspirerend, educatief en verbindend museum met onderscheidende regionale en (inter)nationale tentoonstellingen. Samen met museumwoning het Van Doesburg-Rinsemahuis een bezoek waard!
Drachten (Drachten)
In Drachten kun je uitstekend shoppen, uitgaan en genieten kunst & cultuur. Museum Dr8888: dé plek in Friesland voor liefhebbers van Dutch Design.
VVV Drachten
Toeristisch InformatiePunt met allerlei informatie over Drachten, de gemeente en de regio.
Papegaaienbuurt Drachten
De woningen in deze markante buurt hangen de avant-garde beweging de Stijl aan, aangezet door de bekende Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg en de Drachtster gebroeders Rinsema. Gebruik van primaire kleuren en strakke lijnen bepalen het beeld.
Opeindervaart
In de gemeente Smallingerland bevindt zich de Opeindervaart. Dit kanaal is een verbinding van de twee dorpen: Opeinde en De Leijen. De bedrijvigheid om en rondom het kanaal was toen al merkbaar, waarom dat is? Dat vertellen we je hieronder verder.
Nijega Skieppekamp gemaal
Aan de rechterkant zie je een gemaal, de Nijega Skieppekamp gemaal. En vlak bij het gemaal vind je het meertje: Smeliester Sân. Op deze plek hebben jagers vroeger hun tenten opgezet.
Rechthuis Oudega
Voor deze plek moeten we in Oudega zijn. In de 17e eeuw vestigde de Grietman van Smallingerland in het rechthuis van Oudega. De bestuurlijke bedrijvigheid was toen kenmerkend in het dorp. Na een branduitbraak werd het huis in 1738 herbouwd.
Waterspeelplaats en zwemstrand It Wiid
Heerlijk zwemmen, spelen en zonnen in de Alde Feanen!
Visstek Alde Feanen
Bijzonder mooie omgeving, rust, gezelligheid, waterrecreatie.
Pettebosk
Voor kids van alle leeftijden is dit de plek om op natuuravontuur te gaan. Survival, natuurspelen, ontdekken!
Alde Feanen - Romsicht - Uitkijktoren
13 meter hoge uitkijktoren in de Alde Feanen
Veerpont De Grietman (Hooidammen)
In maart, op zaterdag en zondag, vaart de pont tussen 11.00 en 16.00 uur. Van 1 april tot en met 30 september is de pont dagelijks beschikbaar van 10.00 tot 20.00 uur. In oktober verandert de openingtijden...
9215 VZ De Veenhoop
Beschrijving
9215 VZ De Veenhoop
Vanaf het startpunt TOP De Veenhoop fiets je langs de volgende fietsknooppunten:
49 - 48 - 47 - 44 - 63 - 54 - 89 - 04 - 38 - 78 - 76 - 82 - 72 - 73 - 86 - 13 - 90 - 83 - 92 - 36 - 66 - 58 - 54 - 11 - 67 - 44 - 40 - 39 - 16 - 14 - 06 - 12 - 49
9215 VZ De Veenhoop
- 49
- 48
- 47
- 44
- 63
- 54
- 89
- 04
- 38
- 78
- 76
- 82
- 72
- 73
- 86
- 13
- 90
- 83
- 92
- 36
- 66
- 58
- 54
- 11
- 67
- 44
- 40
- 39
- 16
- 14
- 06
- 12
- 49