Het Tripgemaal
Gersloot
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.
Het Trip-GEMAAL uit 1876 vormt samen met de bijbehorende machinistenwoning een complex. In 1875 werden plannen en voorbereidingen gemaakt voor de inpoldering van de polders van het Zesde en Zevende Veendistrict, thans onderdeel van het waterschap Boarnferd, met een totale oppervlakte van 3828 ha. Het stroomkanaal werd gegraven door bestaande wijken te verbreden en op het talud van de polderdijk werd een stoomvijzelgemaal gebouwd naar ontwerp van de architecten W.C. en K. de Wit uit Amsterdam en in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerd door Berend Jelles Overwijk uit De Knipe. Het gemaal verving drie van de negen poldermolens. De bemalingscapaciteit en de krachtbron werden diverse malen gewijzigd: in 1905, in 1906, in 1926 en het laatst in 1932. Toen is ook de werkplaats geheel gewijzigd door de inpandige installatie van een transformator. De zuiggasmotor werd vervangen door een elektrische installatie: daaraan herinnert een gedenksteen in de pomphal. Het gemaal bestaat uit twee geschakelde maar ten opzichte van elkaar verspringende bouwvolumes die voorheen verschillende functies bevatten: de bemalingsinrichting en de werkplaats. De bemalingsinrichting is het grote hoofdvolume, de werkplaats had een ondergeschikte functie: deze lijkt aangebouwd en is kleiner van proporties. Het gemaal is vernoemd naar de familie Trip die drie generaties lang de machinisten van het gemaal waren. Het gemaal is in 1996 uitgebreid aan de zuidoostzijde met een haaks op het gemaal geprojecteerd bouwvolume. Bij deze gelegenheid zijn in het achterste dakschild twee dakkapellen aangebracht. De nieuwbouw, de buiten de bescherming van rijkswege valt, is met het gemaal verbonden middels een doorbraak ter plaatse van een raam. Voor de realisering van de uitbreiding is de kolk marginaal versmald. Het gemaal is buiten werking en is in de jaren 1989-1990 gerestaureerd.
- Elke maandag gesloten
- Elke dinsdag gesloten
- Elke woensdag gesloten
- Elke donderdag gesloten
- Elke vrijdag gesloten
- Elke zaterdag gesloten
- Elke zondag 13.00 - 18.00 uur
- Iedere zondag geopend van 13.00-18.00 en op afspraak
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Beeld Hein Mader Bûterheideveld
Beeld Hein Mader BûterheideveldHet beeld van Hein Mader, wat op een Google Maps icoontje lijkt, stond drie jaar op de Brink in Makkinga. In 2020 is het beeld verplaatst naar de huid...
Makkinga -
De Spirie
De SpirieDe Spirie is één van de grootste werken van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader. De Spirie staat op de ovonde bij de Boerenstreek in Appelscha en wo...
Appelscha -
Biosintrum
BiosintrumBiosintrum kloppend hart in de Biobased economie waar studenten, overheid en ondernemers elkaar treffen voor nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst.
Oosterwolde -
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
Heerenveen -
Beeld Hein Mader Donkerbroek
Beeld Hein Mader DonkerbroekIn Donkerbroek staat vlakbij de kerk en klokkenstoel een stalen beeld van Hein Mader. Het beeld staat naast het pad richting de dorpskerk, net achter...
Donkerbroek -
Molen Welgelegen
Molen WelgelegenIn het centrum van Heerenveen staat een prachtige oude molen, genaamd Welgelegen, ook wel Tjepkema’s molen. Enkele jaren geleden is hij helemaal gerenoveerd.
Heerenveen -
Kerk van Blesdijke
Kerk van BlesdijkeDe kerk staat al op dezelfde plek in het dorpje Blesdijke sinds de middeleeuwen en is zeker het bezoeken waard, vooral als je van geschiedenis houdt!
Blesdijke -
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Oudeschoot -
Museum 't Wâldhúske
Museum 't WâldhúskeVan plaggen naar een stenen huis! Hoe dat leefde, zie je hier.
Houtigehage -
Museum Heerenveen
Museum HeerenveenMuseum Heerenveen is een uniek dubbelmuseum over het ontstaan van Heerenveen in de volle breedte. Denk aan archeologische vondsten en de schilderkunst uit de 19e eeuw. Maak kennis met de grietmannen (Friese burgemeesters) en Ferdinand Domela Nieuwenhuis.
Heerenveen
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop -
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute
Haskerdijken - Aldeboarn | SUP- en kanoroute(12.5 km)Haskerdijken -
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen
Fietsroute midden Friesland: Akkrum, Heerenveen, De Deelen(40.0 km)Akkrum -
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50.5 km)Heerenveen