Ga naar inhoud
MAP

Rondje door de regio

(60,0 km)

Van Akkrum tot Heerenveen, van Tjalleberd tot Nieuwehorne. Fiets een rondje door de regio Heerenveen! Deze veelzijdige tocht leidt je langs bossen, water en bebouwing. Laat je verwonderen door de statige landgoederen in Oranjewoud en verbaas je hoever je kunt kijken langs de Tsjonger.

Deze route loopt via de volgende fietsknooppunten:

78 - 71 - 64 - 97 - 76 - 71 - 31 - 33 - 34 - 10 - 03 - 54 - 63 - 44 - 47 - 50 - 51 - 38 - 04 - 89 - 26 - 08 - 07 - 98 - 79 en eindigt weer bij 78.

In deze volgorde wordt gestart bij Museum Belvédère, maar je kunt het rondje natuurlijk vanaf elk punt op de route starten. Als je start in Akkrum is het handig om hier met de trein naartoe te reizen. Andere handige startplekken zijn bijvoorbeeld vlak voor Knooppunt 89 (vanaf het parkeerterrein bij De Deelen) of huur een fiets in het centrum van Heerenveen en start bij knooppunt 33.

Dit ga je zien

Startpunt: Van Limburg Stirumweg
8453 Oranjewoud
78
1

Museum Belvédère

Museum Belvédère

In het schilderachtige Oranjewoud, vlakbij Landgoed Oranjewoud, ligt Museum Belvédère. Het museum toont twintigste eeuwse en eigentijdse beeldende kunst uit Friesland, in directe relatie tot het werk van geestverwanten uit binnen- en buitenland. Het ...

2

Grand Canal

Grand Canal

In het prachtige Oranjewoud ligt museum Belvédère. Het gebouw, ontworpen door Eerde Schippers is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd. In het museum heb je een geweldig uitzicht over het Grand Canal. Het museum Belvédère werd in 1703 ontworpen.

3

Oranjewoud BB bunker

Oranjewoud BB bunker

In de periode van de Koude Oorlog werd in 1952 door de Nederlandse regering de wet op de Bescherming Bevolking afgekondigd. Overal in het land werden door de 'BB' vrijwilligers opgeleid om in geval van nood adequaat te reageren. 

4

Kerkhof Brongerga & Klokkenstoel

Kerkhof Brongerga & Klokkenstoel

Op 14 juli 1711 sloeg het noodlot toe. Door een tragische ongeval overleed Johan Willem Friso. Ook de zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso overleed. Op deze begraafplaats kom je meer te weten over de tragiek van de koninklijke familie.

71
64
97
5

Ketliker Skar

Ketliker Skar

In alle rust kun je hier over de Ketlikerheide wandelen. Aan de overkant van de Schoterlandseweg vind je het adellijke bos van het Ketliker Skar. Hier kom je regelmatig damherten tegen. Deze sierlijke...

76
6

Galerie kerkje Mildam

Galerie kerkje Mildam

Aan de Schoterlandseweg 37 te Mildam staat een kerkje, gebouwd in 1726 (Romaanse stijl). Het was tot 1964 in gebruik als Nederlands Hervormde kerk, maar raakte daarna in verval. Door inspanningen...

7

Ecokathedraal Mildam

Ecokathedraal Mildam

De ecokathedraal in Mildam is een werkplek waar mens, plant en dier samenwerken, zonder plan en eindeloos in de tijd. Louis Le Roy is met de bouw begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw en er wordt nog steeds aan doorgebouwd. Eindeloos!

8

Belvedère Toren

Belvedère Toren

Het parklandschap van Oranjewoud herbergt een uniek (rijks)monument! De uitzichttoren ‘De Belvedère’ werd bijna honderd jaar geleden gebouwd op de ‘Berg van Brongergea’. De plek waar eerder...

71
9

Landgoed Oranjestein

Landgoed Oranjestein

Oranjestein is een 19e eeuwse Friese buitenplaats in het bosrijke Oranjewoud. Het landgoed heeft nog een authentiek karakter en idyllische sfeer. Het is ontstaan in 1820.

10

De Overtuin

De Overtuin

De Overtuin is een koninklijk park en biedt een oase van rust voor wandelaars. Midden in het park staat een prachtig wit opgetrokken landhuis met een fraai tuin. Het huis gebouwd in 1829 heeft een historisch verleden... de geschiedenis is hier voelbaar.

11

Landgoed Oranjewoud

Landgoed Oranjewoud

Een unieke locatie waar wij sinds 2012 op een prachtig landgoed in een landelijke en bosrijke omgeving op een fantastische manier zakelijke bijeenkomsten faciliteren.

12

Bankje

Bankje

Deze plek vertelt een bijzonder verhaal van Tante Marijke en haar laatste levensfase als regentes. Ondanks haar zwakke gezondheid bleef Tante Marijke haar werk onverbiddelijk voortzetten. Tante Marijke stierf op 77-jarige leeftijd.

13

Parklandschap Oranjewoud

Parklandschap Oranjewoud

Ook Friesland heeft koninklijke bossen, te vinden rondom het dorp Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen.

31
14

Abe Lenstra Stadion

Abe Lenstra Stadion

Ons prachtige Abe Lenstra Stadion leent zich uitstekend voor verschillende gelegenheden en dat blijft niet bij zakelijke evenementen als congressen, meetings, netwerkborrels en personeelsfeesten alleen.

33
15

Centrum Heerenveen

Centrum Heerenveen

Een heerlijke dagje winkelen Heerenveen? Dat kan! Het aanbod van winkels in Heerenveen is uitgebreid en divers. Zo vindt je naast de gevestigde namen leuke en mooie winkels van lokale ondernemers maar...

16

Het Posthuis Theater

Het Posthuis Theater

Het Posthuis Theater is een gastvrij en sfeervol theater. Het profileert zich als een tweede huiskamer voor zowel de bezoekers als de artiesten.

34
17

Terbandsterschans

Terbandsterschans

De Terbandsterschans werd in 1580 aangelegd als onderdeel van de Friese waterlinie. In 2018 is er op deze plek een kunstwerk geplaatst ter nagedachtenis aan een verdedigingswerk.

Monument Terbandsterschans Heerenveen
18

Kapelle van Haskerdijken

Kapelle van Haskerdijken

De kapelle van Haskerdijken is een oud kerkje dat er al eeuwen staat. Vroeger was het een kapel dat bij een klooster hoorde, vandaar dat het nu nog steeds De Kapelle wordt genoemd. 

Luchtfoto kapelle Haskerdiken
54
63
19

Watertorenhotel Nes

Watertorenhotel Nes

In het Watertorenhotel Nes te Akkrum kunt u overnachten in luxe suites welke zijn gerealiseerd in het voormalige waterreservoir van de watertoren. Deze suites zijn split level en bieden een fantastisch uitzicht.

44
47
50
51
20

Kaasboerderij De Deelen

Kaasboerderij De Deelen

Het beste van het land. Echte liefhebbers weten onze boerderijwinkel al jaren te vinden. Dat is geen wonder, want in onze winkel komt al het goede van ons land samen.

38
21

Het Tripgemaal

Het Tripgemaal

Het Tripgemaal is ingericht door Thom Mercuur (1940-2016) stichter van Museum Belvedère. Het gemaal is opgedragen aan kunst, veenarbeiders en Domela.

04
89
22

Natuurgebied De Deelen

Natuurgebied De Deelen

De Deelen is een afgegraven veengebied dat nu een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden is. Het is een 'wetland' waar vele vogelsoorten leven. Bovendien is er uniek industrieel erfgoed te vinden.

23

Veerpont Fietspont De Deelen (De Deelen)

Veerpont Fietspont De Deelen (De Deelen)

Het pontje ligt bijna altijd aan de overkant...
26
08
24

Klokkenstoel Luinjeberd

Klokkenstoel Luinjeberd

In Luinjeberd werd al voor 1300 een klooster gesticht. Het moest wegens hoog water enkele keren verhuizen. Mariënbosch streek uiteindelijk neer naast de huidige begraafplaats van Luinjeberd, waar nu alleen nog een dubbele klokkenstoel staat.

Klokkenstoel Luinjeberd
07
98
79
25

Galerie Autrevue

Galerie Autrevue

De àndere kijk op kunst. Belééf (sur)realistische kunst op 100 m2. Laat je verrassen op de Woudsterweg 4, Heerenveen.

Eindpunt: Van Limburg Stirumweg
8453 Oranjewoud
 • 78
 • 71
 • 64
 • 97
 • 76
 • 71
 • 31
 • 33
 • 34
 • 54
 • 63
 • 44
 • 47
 • 50
 • 51
 • 38
 • 04
 • 89
 • 26
 • 08
 • 07
 • 98
 • 79