De Overtuin
Oranjewoud
De Overtuin is een koninklijk park en biedt een oase van rust voor wandelaars. Midden in het park staat een prachtig wit opgetrokken landhuis met een fraai tuin. Het huis gebouwd in 1829 heeft een historisch verleden... de geschiedenis is hier voelbaar.
Neem alvast een kijkje
De Overtuin is een koninklijk park en biedt een oase van rust voor wandelaars. Midden in het park staat een prachtig wit opgetrokken landhuis met een fraai tuin. Het huis gebouwd in 1829 heeft een historisch verleden... de geschiedenis is hier voelbaar.
Aan de Lindelaan in Oranjewoud staat een neoclassicistisch landhuis. Het landhuis omgeven in een bosrijkgebied en romantische tuin werd in 1829 gebouwd door Hans Willem de Blocq van Scheltinga. Voor de geschiedenis van Oranjewoud moeten we ver terug in de tijd. In 1676 verwierf Prinses Albertine Agnes van Nassau, de grootmoeder van Johan Willem Friso een landgoed. Albertina liet een buitenverblijf stichten en liet er mooie tuinen aanleggen. Na de dood van Albertine erfde Johan Willem Friso het huis. De prins gaf architect Daniel Marot de taak om Oranjewoud te ontwerpen. Uiteindelijk zette Maria Louise het project door na het overlijden van haar man. Opmerkelijk aan het landhuis was dat het lustoord alleen de zijvleugels zijn gerealiseerd. Dit was met name bedoeld voor gasten en het personeel. Het hoofdgebouw is verder nooit bewerkt, hierdoor verbleven stadhouderlijke familie in de gastenkamers.
Een leuk feitje: De oorspronkelijke naam van het landhuis was 't world. Maria Louise noemde het altijd Oranjewoud, dit vanwege de groene graslanden en combinatie met aangelegde bos van eiken en dennen. Landgoed Oranjewoud is een fantastische plek, met geweldig uitzicht en wordt tegenwoordig gebruikt voor sollicitatieprocedures, zakelijke meetings, heisessie en andere zakelijke meeting.
Tip! Bezoek ook het museum Belvédere. Daar vind je een reconstructie van de Overtuin rond 1700.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Heerenveen (It Hearrefean)
Heerenveen (It Hearrefean)Heerenveen is het sportiefste én grootste dorp van Friesland!
HeerenveenHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Ecokathedraal Mildam
Ecokathedraal MildamDe ecokathedraal in Mildam is een werkplek waar mens, plant en dier samenwerken, zonder plan en eindeloos in de tijd. Louis Le Roy is met de bouw begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw en er wordt nog steeds aan doorgebouwd. Eindeloos!
MildamBezienswaardigheden, Natuurgebied, Park/Tuin, Rondleiding
Bezienswaardigheden
-
De Slotplaats
De SlotplaatsEen plek om even heerlijk te ontspannen op het terras of bij de
BakkeveenHistorische buitenplaats, Restaurant, Culinair
Historische buitenplaats
-
Tropische Kas Beetsterzwaag
Tropische Kas BeetsterzwaagDit kassencomplex bestaat uit een Tropische Kas met een weelderige verzameling tropische planten waaronder orchideeën; een Druivenkas uit 1869; een Oranjerie met o.a. bijzondere cactussen; een ontvangstkas met terras; prachtige borders. Oase van rust.
BeetsterzwaagTheetuin, Park/Tuin
Theetuin
-
Akkrum (Akkrum)
Akkrum (Akkrum)Akkrum is een leuk watersportdorp in het midden van het Friese merengebied, vlakbij Nationaal Park de Alde Feanen.
AkkrumHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Huize Lyndenstein
Huize LyndensteinHet statige Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag is het huidige hoofdkantoor van Revalidatie Friesland. Het gebouw is niet open voor bezichtiging.
BeetsterzwaagHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Kerkhof Brongerga & Klokkenstoel
Kerkhof Brongerga & KlokkenstoelOp 14 juli 1711 sloeg het noodlot toe. Door een tragische ongeval overleed Johan Willem Friso. Ook de zoon van Maria Louise en Johan Willem Friso overleed. Op deze begraafplaats kom je meer te weten over de tragiek van de koninklijke familie.
OranjewoudHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Bankje
BankjeDeze plek vertelt een bijzonder verhaal van Tante Marijke en haar laatste levensfase als regentes. Ondanks haar zwakke gezondheid bleef Tante Marijke haar werk onverbiddelijk voortzetten. Tante Marijke stierf op 77-jarige leeftijd.
OranjewoudHistorische buitenplaats
Historische buitenplaats
-
Grou
GrouGrou is een toeristisch maar karakteristiek watersportdorp middenin Friesland met een gezellig centrum.
GrouHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
Routes langs deze locatie
Bekijk alles-
Rondje Oranjewoud | Koningspad XL: etappe 13
Rondje Oranjewoud | Koningspad XL: etappe 13(9,1 km)Wandeltocht
Wandeltocht
-
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10
Bontebok-Terband | Bonifatius Kloosterpad: etappe 10(19,3 km)BontebokWandeltocht
Wandeltocht
-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50,5 km)HeerenveenRecreatief, E-bike
Recreatief