Ga naar inhoud
MAP

Ons Huis (armenhuis)

Beetsterzwaag

Het Armenhuis in Beetsterzwaard is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.

Het Armenhuis in Beetsterzwaarg is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.

Rond 1835 werd het Armenhuis gebouwd ter nagedachtenis van Ypkjen Hillegonda, baronesse van Lynden. Zij is de echtgenote van Johannes Luden Anthz, een rijke heer uit Amsterdam. Mocht je deze sublieme woning in het echt willen bekijken, op de gevelsteen van het huis staan de namen gegraveerd van Ypkjen en Johannes. Er heerste destijds veel armoede onder de bevolking. In ruil voor onderdak en eten, moesten de bewoners van het Armenhuis onder een streng regime leven van een vader en moeder.

Ook waren er twee afdelingen in dat huis, één voor vrouwen en één voor mannen, hierdoor moesten de bewoners van het huis ook gescheiden van elkaar leven. Vanaf 1854 werd de woning herbouwd. De regenten, oftewel de bestuurders van het Armenhuis kwamen bijeen in de regentenkamer. Vanaf 1927 werd het Armenhuis, in gebruik genomen als verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk en werd de naam veranderd naar ''Ons Huis''. Sinds 2005 deed de muziekgroep hun intrede in ''Ons Huis'' en hebben ze het huis in gebruik genomen als repetitielokaal voor muziekvereniging Euterpe. 

Sinds 2011 is er een kaas-en delicatessewinkel in het voorhuis gevestigd. De bovenwoning van het huis wordt als woonruimte verhuurd aan particulieren. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Ons Huis (armenhuis)

Hoofdstraat 79
9244 CM Beetsterzwaag
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten