Ons Huis (armenhuis)
Beetsterzwaag
Het Armenhuis in Beetsterzwaard is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Het Armenhuis in Beetsterzwaarg is een prachtig bewaard huis en werd rond 1835 gebouwd. Het huis met een roerig verleden, wordt tegenwoordig in gebruik genomen als repetitielokaal door muziekvereniging Euterpe onder de naam ''Ons Huis''.
Rond 1835 werd het Armenhuis gebouwd ter nagedachtenis van Ypkjen Hillegonda, baronesse van Lynden. Zij is de echtgenote van Johannes Luden Anthz, een rijke heer uit Amsterdam. Mocht je deze sublieme woning in het echt willen bekijken, op de gevelsteen van het huis staan de namen gegraveerd van Ypkjen en Johannes. Er heerste destijds veel armoede onder de bevolking. In ruil voor onderdak en eten, moesten de bewoners van het Armenhuis onder een streng regime leven van een vader en moeder.
Ook waren er twee afdelingen in dat huis, één voor vrouwen en één voor mannen, hierdoor moesten de bewoners van het huis ook gescheiden van elkaar leven. Vanaf 1854 werd de woning herbouwd. De regenten, oftewel de bestuurders van het Armenhuis kwamen bijeen in de regentenkamer. Vanaf 1927 werd het Armenhuis, in gebruik genomen als verenigingsgebouw van de Hervormde Kerk en werd de naam veranderd naar ''Ons Huis''. Sinds 2005 deed de muziekgroep hun intrede in ''Ons Huis'' en hebben ze het huis in gebruik genomen als repetitielokaal voor muziekvereniging Euterpe.
Sinds 2011 is er een kaas-en delicatessewinkel in het voorhuis gevestigd. De bovenwoning van het huis wordt als woonruimte verhuurd aan particulieren.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Ons Huis (armenhuis)
Hoofdstraat 799244 CM Beetsterzwaag Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oorlogsmonument Anarchisten
Oorlogsmonument AnarchistenU staat hier in de buurt van het terrein ‘Tot Vrijheidsbezinning’, waar al vanaf 1931 door de Anarchistische Jongeren Beweging “Pinksterlanddagen” wer...
Appelscha -
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-West -
Museum 't Wâldhúske
Museum 't WâldhúskeVan plaggen naar een stenen huis! Hoe dat leefde, zie je hier.
Houtigehage -
galerie Smarius
galerie SmariusBij de Artdealer’s Farm is kwaliteitskunst te koop van kunstenaars met nationale en internationale bekendheid waaronder Marlene Dumas, Rene Daniels, Panamarenko, Maria Roosen, Toon Verhoef, Marina Abramovic, Marian Plug en vele anderen.
Sonnega -
Le Roy tuin Heerenveen
Le Roy tuin HeerenveenDe Le Roy tuin in Heerenveen is een kilometer lange groenstrook in de openbare ruimte waar mens, plant en dier eindeloos in de tijd samenwerking. Het is een ecokathedraal die sinds 1966 in ontwikkeling is naar de ideeën van Louis G. Le Roy
Heerenveen -
Klokkenstoel Nijeberkoop
Klokkenstoel NijeberkoopHet is het jaar 1722 wanneer tekenaar Jacobus Stellingwerf de kerk van Nijeberkoop tekent. Echter is het niet de kerk die eeuwen later nog van grote w...
Nijeberkoop -
Tolbrugschans
TolbrugschansDe Tolbrugschans is een verdedigingswerk dat in 1580 is gebouwd als onderdeel van de Friese Waterlinie. Momenteel is er op deze plek een recreatiebedrijf gevestigd met dezelfde naam, je ziet nog wel de hoogteverschillen in het terrein.
Oudehorne -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Grand Canal
Grand CanalIn het prachtige Oranjewoud ligt museum Belvédère. Het gebouw, ontworpen door Eerde Schippers is dwars op het water van de Prinsenwijk gebouwd. In het museum heb je een geweldig uitzicht over het Grand Canal. Het museum Belvédère werd in 1703 ontworpen.
Oranjewoud -
InsideOUT Panorama Fryslân
InsideOUT Panorama FryslânKunstproject Panorama InsideOUT, het Friese landschap van stemmingen. Een mienskipsproject op het raakvlak van kunst en psychiatrie. Het nodigt de bezoeker uit om anders te kijken naar het Friese landschap, de ander en de psychiatrie.
Drachten
Routes in de buurt
-
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten
Fietsrondje De Veenhoop - Beetsterzwaag - Drachten(74.4 km)De Veenhoop -
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9
Nij Beets - Olterterp | Koningspad XL: etappe 9(16.2 km)Nij Beets -
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8
Drachten - Beetsterzwaag - Olterterp - Ureterp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 8(27.2 km)Drachten