Ga naar inhoud
MAP

Opeindervaart

Opeinde

In de gemeente Smallingerland bevindt zich de Opeindervaart. Dit kanaal is een verbinding van de twee dorpen: Opeinde en De Leijen. De bedrijvigheid om en rondom het kanaal was toen al merkbaar, waarom dat is? Dat vertellen we je hieronder verder.

Het dorp Opeinde was vroeger voor 10 jaar de hoofdplaats van gemeente Smallingerland. Dit kwam door de innovatieve ideeën, de bedrijvigheid van de inwoners en het bestuur dat zich hier vestigde.

De Opeindervaart (of in het Fries: Peinder kanaal) speelde hierin een lucratieve rol. De Opeindervaart of het peinder kanaal werd in 1882 aangelegd om het waterprobleem voor Juffersgat op te lossen. Het 1,7 kilometer lange kanaal is een verbinding tussen het dorp Opeinde en het meer De Leijen. In Opeinde gaat het kanaal verder als het Nieuwe Kanaal (Juffersgat). En via de haven in Drachten is het kanaal verbonden met het meer in De Leijen. De belangstelling voor het kanaal was destijds enorm groot bij de inwoners, en al snel was de bedrijvigheid in het dorp merkbaar. Zo werd het zand in Opeinde gebruikt om steden en dorpen te bouwen. Dat Opeinde de hoofdplaats van Smallingerland werd kwam omdat het bestuur zich in het Friese dorp vestigde. Uiteindelijk verhuisde het bestuur Smallingerland in 1823 naar Drachten. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Opeindervaart

Opeindevaart
Legauke
Opeinde
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten