Ga naar inhoud
MAP

Fryske Wâlden Rit

(218.0 km)

218 kilometer door Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Fryske Wâlden is een landschappelijk aantrekkelijk en uniek gebied. Je ziet hier houtwallen, weidegronden, meren, moerassen en veel zandpaden.

Opvallend is het grote aantal pingo’s en dobben. Rijen bomen met daaronder (bramen)struiken omzomen de weilanden.De belangrijkste kenmerken van het gebied zijn de dykswâlen (houtwallen), elzensingels, dobben en pingo’s en dorpen en gehuchten.

Onderweg kom je langs diverse musea, bezoekerscentra en gratis rustpunten om van de natuur te genieten.

Dit ga je zien

Startpunt: Parkeerplaats van Wokpaleis Fryslân (E10)
Rijksstraatweg 17
9256XD Ryptsjerk
1

Park Vijversburg

Park Vijversburg is één van de verborgen parels van Fryslân en ligt vlakbij Leeuwarden. Toch waan je je ver van de stad in het park van ruim 30 hectare vol kunst, cultuur en avontuur. Het park is elke dag geopend van 8.00 - 18.00 uur.

Meer info

Park Vijversburg
2

Korenmolen de Hoop

De korenmolen is iedere zaterdag geopend en te bezichtigen o.l.v. een vrijwillige molenaar. Tevens worden er graanproducten verkocht op de maalzolder.

Lees meer

Korenmolen de Hoop
3

Halte It Griene Nêst

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Halte It Griene Nêst
4

It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen

Wandelen in een moerasbos? Dan start hier je ontdekkingstocht. Een 3 of 5 kilometer lange wandeling door dit bijzondere gebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Alde Feanen.

Meer weten

It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen
5

Skûtsjemuseum Earnewâld

In dit museum staat het leven van vroegere generaties skûtsjeschippers centraal.

Meer info

Skûtsjemuseum Earnewâld
6

Openluchtmuseum It Damshûs

Openluchtmuseum over turf en sociale strijd Het openluchtmuseum biedt een boeiende terugblik op het bewogen verleden rond 1900. In het museum wordt het opgraven van laagveen om turf te maken in beeld gebracht.

Reserveer je tickets

Openluchtmuseum It Damshûs
7

In kopke op ‘e pole

Welkom bij ons rustpunt In kopke op ‘e pôle Ons rustpunt staat net buiten het dorp Terwispel aan een doodlopende weg die overgaat in een fietspad.                                                        Met...

In kopke op ‘e pole
8

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold, een groots natuurgebied waar je de wilde natuur kan beleven! Buitencentrum Drents-Friese Wold bij Appelscha is hét startpunt voor een dagje uit.

Kijk op onze website

Buitencentrum Drents-Friese Wold
9

TIP Bakkeveen

TIP Bakkeveen (voormalige VVV) in het zuidoosten van Friesland heeft voor bezoekers van het gebied een schat aan informatie. Wandel- en fietskaarten, tips voor uitjes, campings, groepsverblijven, evenementen en ... souvenirs

Mail ons

TIP Bakkeveen
10

Waskmar

Op deze plek bevindt zich een vennetje. In het verleden werden hier schapen gewassen. Vandaar de naam, ''was-meer''. Er zijn meer plekken met deze zelfde naam, verderop is er ook een dorp dat Waskemeer genaamd is. 

Waskmar Waskmar
11

Surhuizumermieden noord - Uitkijktoren

Graslanden en hooilanden

Surhuizumermieden noord - Uitkijktoren
12

Zwagermieden

Zin om een bezoekje te brengen aan de Kievit, grutto, watersnip of tureluur? Trek je laarzen aan en zet koers naar de Zwagermieden!

Zwagermieden
13

Natuurgebied It Bûtefjild

Wandelen, fietsen en varen in het domein van de otter: It Bûtefjild is een afwisselend landschap van veen, water en riet- en weidelandschap.

Meer weten

Natuurgebied It Bûtefjild
14

Theeschenkerij de Útspanning

Wat vindt u bij Theeschenkerij de Útspanning? Útspanning is het Friese woord voor Uitspanning. Dat is van oorsprong een plaats waar paarden voor rijtuigen werden verwisseld. De gebruikte paarden werden uitgespannen om te kunnen uitrusten. Ook de rei...

Bezoek ons nu

Theeschenkerij de Útspanning
Eindpunt: Parkeerplaats van Wokpaleis Fryslân (E10)
Rijksstraatweg 17
9256XD Ryptsjerk