Ga naar inhoud
MAP

TIP Bakkeveen

Bakkeveen

TIP Bakkeveen (voormalige VVV) in het zuidoosten van Friesland heeft voor bezoekers van het gebied een schat aan informatie. Wandel- en fietskaarten, tips voor uitjes, campings, groepsverblijven, evenementen en ... souvenirs

Bakkeveen ligt centraal in Noord-Nederland (3Provinciënland) en staat bekend om het afwisselende landschap: bossen, weilanden, heidevelden, beekdalen, coulisselandschappen en zandverstuivingen. Het ligt aan de Friese kant van het punt waar de grenzen van Groningen, Friesland en Drenthe samenkomen. In Bakkeveen geen echte watersport, dat is op een afstand van een uur fietsen. Wel veel wandel en fietsmogelijkheden door een gevarieerd natuurlijk landschap. 

Natuurgebieden     
De Duurswouderheide is het grootste aaneengesloten heideveld van Friesland. Het duingebied Mandefjild, de heide van Allardsoog, Merskenheide, Oude Bos, Weinterper Schar, Blauwe Bos, Haulerpolder, Harensche Bos, Nanninga's Bos en Landgoed de Slotplaats. Deze natuurgebieden zijn in  en rondom Bakkeveen te vinden.

Historie
In het verleden was het gebied allen toegankelijk over enkele smalle zandruggen, die doorsneden werden door beekdalen (b.v. Het Koningsdiep).  Deze wegen werden de holle wegen genoemd.                
In de late middeleeuwen zijn in het grensgebied tussen Drenthe en Friesland diverse oorlogen uitgevochten; de Bisschop van Groningen  "Bommen Berend" had hier een groot aandeel in. De schansen en andere historische verdedigingswerken doen ons deze tijd herleven. 
Vanaf de Gouden Eeuw is de verveningsperiode (het afgraven van turf) begonnen. Voor de afvoer van de turf werden er vaarten en wijken gegraven.  Landgoed De Slotplaats is een indrukwekkend overblijfsel uit de tijd van de adel. 

Wandelen en Fietsen           
Het zuidoosten van Friesland is een gebied met veel fiets en wandelroutes, de knooppunten, plaatselijke routes zoals bij Landgoed de Slotplaats, lange afstandsroutes (Groot Frieslandpad, Jabikspaad etc). Als Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Bakkeveen hebben we zelf ook een fiets- en wandelkaart ontwikkeld, deze is te koop in ons informatiecentrum.     
TIP informatie

De informatie wordt door vrijwilligers vanuit een eigen kiosk gegeven: wandel- en fietskaarten, tips voor uitjes, campings, groepsverblijven, evenementen en ... souvenirs.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je TIP Bakkeveen

Mjumsterwei 16
9243 SK Bakkeveen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten